Categoria: Estudis i projectes

Actualització clínica i genòmica de la Pseudomonas aeruginosa

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Microbiologia de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitàri Illes Balears (IdISBa) han participat en un article sobre l'actualització clínica i genòmica de la Pseudomonas aeruginosa. També hi han participat bioMérieux i la University of Antwerp.

Antonio Oliver, microbiòleg de l'Hospital Universitari Son Espases i investigador de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Pseudomonas aeruginosa: a clinical and genomics update" a la revista FEMS Microbiology Reviews.

La resistència antimicrobiana (RAM) s'ha convertit en una prioritat mèdica global que necessita una resolució urgent. La Pseudomonas aeruginosa és una espècie bacterial versàtil i adaptable amb una ocurrència ambiental generalitzada, amb una rellevància mèdica forta i un conjunt divers de gens de virulència i una multitud de trets de resistència intrínseca i possiblement adquirida pels antibiòtics.

La P. aeruginosa causa una gran quantitat d'infeccions i té una estructura poblacional epidèmic-clonal. Varis dels seus clons dominants a escala mundial han reunit una gran varietat de gens de resistència que els fan multiresistència farmacològica (MRF) i especialment amenaçants, grups d'individus vulnerables, incloent-hi pacients quirúrgics, pacients immunodeprimits, els caucàsics que pateixen fibrosi cística (FC) i més.

La RAM i la MRF són especialment problemàtiques en la P. aeruginosa complicant significativament el tractament exitós amb antibiòtics. A més, les proves de susceptibilitat antimicrobiana (SAM) de la P. aeruginosa pot ser enutjós a causa del seu lent creixement o a la producció massiva d'exopolisacàrids i altres compostos extracel·lulars. Per aquest motiu, el SAM és progressivament qüestionat pels mètodes genotípics que utilitzen seqüències del genoma complet (SGC) i les bases de dades de fenotips a gran escala com a marc de referència. Aquí es resumeix l'estat de la qüestió i el nivell de qualitat del SGC basat en SAM per P. aeruginosa principalment d'origen clínic.

Referència de l'article
Pelegrin AC, Palmieri M, Mirande C, Oliver A, Moons P, Goossens H, et al. Pseudomonas aeruginosa: a clinical and genomics update. FEMS Microbiol Rev. Mai 2021. doi: 10.1093/femsre/fuab026. PubMed PMID: 33970247.

Enllaços Bibliosalut

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: mostly*harmless / Pseudomonas stutzeri / CC BY-NC 2.0]