Categoria: Estudis i projectes

Efectes del confinament per la COVID-19 en la càrrega tumoral del melanoma i del carcinoma cutani de cèl·lules escatoses

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Dermatologia de l'Hospital Universitari Son Llàtzer ha participat un estudi sobre els efectes del confinament per la COVID-19 en la càrrega tumoral del melanoma i del carcinoma cutani de cèl·lules escatoses.

Carolina Domínguez-Mahamud i Rosa Taberner Ferrer, dermatòlogues de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Effects of COVID-19 Lockdown on Tumour Burden of Melanoma and Cutaneous Squamous Cell Carcinoma" a la revista Acta Dermato-Venearologica.

L'objectiu d'aquest estudi era comparar la càrrega del tumor en pacients als quals se'ls realitzava una cirurgia per melanoma i carcinoma cutani de cèl·lules escatoses durant el confinament a Espanya per la COVID-19 (pel període de 14 de març a 13 de juny de 2020) i durant les mateixes dates l'any 2019 abans de la pandèmia per la COVID-19. A més, es varen analitzar les associacions entre la càrrega tumoral mediana (Gruix de Breslow per al melanoma i diàmetre clínic màxim per al carcinoma cutani de cèl·lules escatoses) i factors demogràfics, clínics i mèdics, construint un model de regressió multivariable linear. Durant els tres mesos del confinament, hi va haver una disminució significativa d'operacions de tumors dermatològics (una disminució del 41% per melanoma i 44% per carcinoma cutani de cèl·lules escamoses, en comparació amb l'any anterior. Va augmentar la proporció de grans tumors cutanis operats. Per la infecció per SARS-CoV-2, pel que fa al membre de la família/contacte proper i la detecció de la lesió per part del pacient o del metge, estaven relacionats amb els melanomes més gruixats, i la por de ser diagnosticats de càncer i detecció de la lesió pel pacient o familiars, es varen relacionar amb un gran nombre de carcinomes cutanis de cèl·lules escatoses. En conclusió, el confinament per la COVID-19 hi ha influït en la reducció del tractament del càncer de pell.

Referència de l'article
Tejera-Vaquerizo A, Paradela S, Toll A, Santos-Juanes J, Jaka A, López A, et al. Effects of COVID-19 Lockdown on Tumour Burden of Melanoma and Cutaneous Squamous Cell Carcinoma. Acta Derm Venereol. Ago 2021. doi: 10.2340/00015555-3890. PubMed PMID: 34396424.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Rosa Taberner]