Categoria: Estudis i projectes

Validació d'un nou test diagnòstic per avaluar el risc de cristal·lització de l'àcid úric a l'orina

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup d'Investigació en Litiasi Renal i Biomineralització, amb membres de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i el IUNICS, i el Servei d'Urologia de l'Hospital de Manacor, han publicat un article sobre la validació d'un nou test diagnòstic per avaluar el risc de cristalització de l'àcid úric a l'orina.

Paula Calvó, Antonia Costa-Bauza, Fèlix Grases i Pilar Sanchis investigadores del Grup d'Investigació en Litiasi Renal i Biomineralització l'IdISBa; i Yumaira Hernandez, uròloga de l'Hospital de Manacor, han publicat un article amb el títol "Validation of a novel diagnostic test for assessing the risk of urinary uric acid crystallization" a la revista Clinica Chimica Acta.

Els càlculs renals d'àcid úric (AU) representen entre el 10 i l'11% de tots els càlculs renals i aquest percentatge ha augmentat amb el temps. Es necessita una prova precisa, ràpida, senzilla i de baix cost per distingir l'orina susceptible i resistent a la formació de cristalls d'AU. L'objectiu d'aquest treball és desenvolupar una prova per avaluar el risc de cristal·lització d'AU (RAUC) i validar la seva utilitat en la pràctica clínica habitual mitjançant l'anàlisi de mostres d'orina de formadors de càlculs d'AU i de voluntaris sans.

Es varen recollir les mostres de 20 voluntaris adults sans i 54 formadors actius de pedres d'AU. Es varen recollir tres mostres de cada participant, amb almenys set dies entre cada recol·lecció. Es varen determinar els principals paràmetres litogènics per a pedres AU i es va dur a terme un test RAUC a totes les mostres d'orina.

El test RAUC descrit aquí té un alt nivell de precisió, baix cost i un temps d'anàlisi ràpid, que fa que aquesta prova sigui una eina de cribratge pel seguiment dels formadors de pedres AU.

Referència de l'article
Calvó P, Costa-Bauzá A, Grases F, Hernandez Y, Sanchis P. Validation of a novel diagnostic test for assessing the risk of urinary uric acid crystallization. Clin Chim Acta. 2021;519:187-92. doi: 10.1016/j.cca.2021.05.001. PubMed PMID: 33964262.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: IdISBa]