Categoria: Estudis i projectes

Cultura i actitud de l'ús de subjeccions en pacients geriàtrics entre professionals sanitaris a hospitals d'atenció intermèdia a Mallorca

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup de Cures, Cronicitat i Evidències en Salut (CurES), amb membres de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i del Departament d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de les Illes Balears, ha publicat un protocol d'estudi qualitatiu sobre la cultura i actitud de l'ús de subjeccions en pacients geriàtrics entre professionals sanitaris a l'Hospital General, l'Hospital Joan March i l'Hospital Sant Joan de Déu de Palma. També hi ha participat Fundación Cuidados Dignos.

Alba Carrero-Planells i Cristina Moreno-Mulet, investigadora del Grup CurES, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "The Use of Physical Restraints on Geriatric Patients: Culture and Attitudes among Healthcare Professionals at Intermediate Care Hospitals in Majorca. A Qualitative Study Protocol" a la revista International Journal of Environmental Research and Public Health.

L'ús de contencions físiques és una pràctica comuna en l'atenció de gent gran hospitalitzada i institucionalitzada. Aquest ús ve determinat per factors relacionats amb els pacients, les seves famílies, els professionals sanitaris, la institució i els valors socials imperants. Avui, però, aquesta pràctica és qüestionada sovint per les seves repercussions físiques, psicològiques, morals, ètiques i legals.

Aquest estudi explora les actituds entre professionals sanitaris sobre les subjeccions de pacients geriàtrics en hospitals d'atenció intermèdia a Mallorca: l'Hospital General, l'Hospital Joan March i l'Hospital Sant Joan de Déu de Palma. Aquest es basa en un disseny qualitatiu, combinant una aproximació etnometodològica amb una anàlisi crític del discurs. El marc teòric es basa en els conceptes de seguretat i disciplina de l'obra de Foucault i en la teoria d'Haslam de mecanització.

Les entrevistes individuals es durien a terme amb metges, infermeres, auxiliars d'infermeria en els hospitals nomenats, les col·laboradores d'aquests hospitals seran Francisca Pozo Rodríguez (Hospital General), Rosario Serra Soler (Hospital Joan March) i Gaizka Parra García (Hospital Sant Joan de Déu de Palma). L'anàlisi se centrarà en el coneixement, actituds i pràctiques d'aquests professionals sobre l'ús d'aquestes mesures, cercant la identificació dels factors, especialment institucionals, que determinen l'ús de les contencions.

És important determinar la cultura dominant entre els professionals sanitaris sobre l'ús de les subjeccions físiques en pacients geriàtrics per dissenyar i proposar un model d'atenció sanitària més digne en el que les contencions s'eliminin.

El Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears ha finançat aquest estudi en el marc  de les Ajudes a Projectes de Recerca (PI-2020/0580).

Referència de l'article
Carrero-Planells A, Urrutia-Beaskoa A, Moreno-Mulet C. The Use of Physical Restraints on Geriatric Patients: Culture and Attitudes among Healthcare Professionals at Intermediate Care Hospitals in Majorca. A Qualitative Study Protocol. Int J Environ Res Public Health. 2021;18(14):7509. doi: 10.3390/ijerph18147509. PubMed PMID: 34299959.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Maxlkt / Hospice hand in hand caring care / CC BYND 2.0]