Categoria: Estudis i projectes

Equilibri d'energia i risc de mortalitat en pacients adults espanyols

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i l'Hospital Universitari Son Espases han participat en la publicació d'un estudi sobre l'equilibri d'energia i risc de mortalitat en pacients adults espanyols. També hi han participat diferents centres espanyols.

Miquel Fiol, investigador emèrit del grup de CIBEROBN, de l'Hospital Universitari Son Espases, inscrit a l'Àrea d'Epidemiologia Clínica i Salut Pública de l'IdISBa, ha participat en l'article amb el títol "Energy Balance and Risk of Mortality in Spanish Older Adults" a la revista Nutrients.

Les dades sobre els efectes directes en la salut del dèficit energètic o superàvit més enllà de l'impacte del pes corporal són escasses. Es volia avaluar en un estudi prospectiu l'associació amb totes les causes, mortalitat cardiovascular i càncer per dèficit energètic sostingut o superàvit, calculat d'acord amb la ingesta energètica de cada individu (IE) i la despesa teòrica d'energia (DTE) i canvis de IE a mitjà termini.

Un consum d'energia superior a l'energia necessària es va associar amb un augment del risc de mortalitat per problemes cardiovasculars. Però, el consum d'energia per davall de les necessitats estimades no es va associar amb un menor risc. Els augments durant el temps en consum energètic es varen associar amb una major causa de mortalitat. Però, no hi ha evidència que el canvi substancial negatiu en consum energètic que un canvi substancial negatiu en el consum d'energia pugui reduir el risc de mortalitat. Per concloure, en una cohort mediterrània, el superàvit d'energia o l'augment durant un període de cinc anys es va associar amb un major risc de mortalitat, particularment mortalitat cardiovascular. El dèficit energètic durant el temps no es va associar a un risc de mortalitat.

Referència de l'article
Lassale C, Hernáez Á, Toledo E, Castañer O, Sorlí JV, Salas-Salvadó J, et al. Energy Balance and Risk of Mortality in Spanish Older Adults. Nutrients. 4 de mayo de 2021;13(5):1545. doi: 10.3390/nu13051545. PubMed PMID: 34064328.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Bicicletes / CC BY-NC-SA 4.0]