Categoria: Estudis i projectes

Què se sap de les manifestacions gastrointestinals en pacients amb lupus eritematós sistèmic

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Reumatologia de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, ha participat en la publicació d'un estudi sobre la rellevància de les manifestacions gastrointestinals en una gran cohort de pacients espanyols amb lupus eritematós sistèmic. També hi han participat diferents centres espanyols.

Ana Paula Cacheda, reumatòloga de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Relevance of gastrointestinal manifestations in a large Spanish cohort of patients with systemic lupus erythematosus: what do we know?" a la revista Rheumatology.

El lupus eritematós sistèmic (LES) pot afectar a qualsevol part del tracte gastrointestinal (GI). Els símptomes GI s'informen en més del 50% dels pacients amb LES.

Aquí, es volia descriure les manifestacions GI del LES en la cohort del RELESSER (Registry of Systemic Lupus Erythematosus Patients of the Spanish Society of Rheumatology) i determinar si són associats amb malalties molt severes, acumulació de danys i pitjor pronòstic.

Es va dur a terme un estudi de cohort nacional, retrospectiu, multicèntric, transversal de 3658 pacients amb LES, que varen acomplir ≥ 4 criteris ACR-97. Es varen recollir dades demogràfiques, característiques de la malaltia, activitat (SLEDAI-2K or BILAG), danys (SLICC/ACR/DI) i teràpies. Les característiques demogràfiques i clíniques es varen comparar entre pacients amb lupus i sense dany GI per establir si el dany GI es pot associar amb una malaltia més severa.

Tenir dany GI és associat a un pitjor pronòstic. Els pacients amb una alta dosi de glucocorticoides tenen més risc de desenvolupar dany GI la qual cosa reforça l'estratègia de minimitzar els glucocorticoides. Les úlceres orals sembla que disminueixen el risc de patir dany GI.

Referència de l'article
Tejera Segura B, Altabás González I, Rúa-Figueroa I, Pérez Veiga N, Del Campo Pérez V, Olivé-Marqués A, et al. Relevance of gastrointestinal manifestations in a large Spanish cohort of patients with systemic lupus erythematosus: what do we know? Rheumatology. Mai 2021. doi: 10.1093/rheumatology/keab401. PubMed PMID: 34243021.

Enllaços Bibliosalut

Mètriques
 
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Pablo Renedo / La luz en la calle / CC BY-NC-ND 2.0]