Categoria: Estudis i projectes

Importància del sexe en l'evolució natural de la capacitat de difusió dels pulmons per al monòxid de carboni en la MPOC

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els Serveis de Pneumologia de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Hospital Universitari Son Llàtzer, i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han participat en un estudi sobre la importància del sexe en l'evolució natural de la capacitat de difusió dels pulmons per al monòxid de carboni en la MPOC. També hi han participat diferents centres espanyols i un nordamericà.

Borja G Cosío, pneumòleg de l'Hospital Universitari Son Espases i investigadors de l'IdISBa; i Antonia Fuster, pneumòloga de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Natural Course of the Diffusing Capacity of the Lungs for Carbon Monoxide in COPD: Importance of Sex" a la revista Chest.

El valor de la capacitat dels pulmons de difusió en una sola respiració per monòxid de carboni (DIco) es relaciona amb els resultats de pacients amb MPOC. Però, es coneix poc sobre el curs natural del DIco al llarg del temps, variabilitat entre persones i factors que podrien influir en la progressió del DIco.

Es varen fenotipar 602 fumadors (dones, 33%), dels quals 506 (84%) tenien MPOC i 96 (16%) no té limitació de flux d'aire. La funció pulmonar, incloent-hi el DIco, es va monitorar anualment durant cinc anys. Es va utilitzar un model de coeficients aleatoris per avaluar els canvis DIco al llarg del temps.

Els pacients amb MPOC tenen un descens accelerat en DIco comparat amb fumadors sense la malaltia. Però, el descens és lent i un interval entre proves de 3 a 4 anys podria ser clínicament informatiu. El descens més lent i més ràpid en valors DIco en dones, comparat amb els homes, suggereix un impacte diferencial en el sexe en la funció d'intercanvi de gasos.

Referència de l'article
Casanova C, Gonzalez-Dávila E, Martínez-Gonzalez C, Cosio BG, Fuster A, Feu N, et al. Natural Course of the Diffusing Capacity of the Lungs for Carbon Monoxide in COPD: Importance of Sex. Chest. Abr 2021. doi: 10.1016/j.chest.2021.03.069. PubMed PMID: 33878339.

Enllaços Bibliosalut 

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Gent passejant pel carrer fent mal ús de la mascareta / CC BY-NC-SA 4.0]