Categoria: Estudis i projectes

Efectes de la teràpia cognitiva basada en el mindfulness en el dolor crònic

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat de Salut Mental Infantil de l'Hospital Can Misses ha participat en un estudi multicèntric sobre els efectes de la teràpia cognitiva basada en el mindfulness en el dolor crònic. També hi han participat el Centre de Salut de Novelda, Universitat de Murcia, l'ISABIAL, l'Hospital Universitari d'Alacant i la Universitat Miguel Hernández.

Lucas Narambuena, psicòleg de l'Hospital Can Misses, ha participat en le publicació de l'article amb el títol "Effects of Mindfulness-Based Cognitive Therapy for Chronic Pain: A Multicenter Study" a la revista International Journal of Environmental Research and Public Health.

La prevalença del dolor crònic a Espanya és un 15%. L'objectiu d'aquest estudi era avaluar l'eficàcia de la teràpia cognitiva basada en el mindfulness en pacients amb dolor crònic. Es va dur a terme a tres hospitals de la província d'Alacant un disseny quasiexperimental de mesurament repetit pre- i posttest (N = 57). Es varen incloure les mesures autoinformades de la intensitat del dolor, símptomes d'ansietat-depressió, percepció de l'estat de salut, interferència del dolor en la son, autoeficàcia del dolor, acceptació i actitud mindfulness. El T-test indica diferències significatives en la intensitat del dolor, qualitat de vida mental i depressió, així com l'autoeficàcia: puntuació total, gestió dels símptomes i control del dolor, trastorns de la son i quantitat de son. La teràpia cognitiva basada en el mindfulness és efectiva per reduir alguns símptomes en pacients amb dolor crònic, però el seu manteniment necessita ser més investigat.

Referència de l'article
Pardos-Gascón EM, Narambuena L, Leal-Costa C, Ramos-Morcillo AJ, Ruzafa-Martínez M, van-der Hofstadt Román CJ. Effects of Mindfulness-Based Cognitive Therapy for Chronic Pain: A Multicenter Study. Int J Environ Res Public Health. 2021;18(13):6951. doi: 10.3390/ijerph18136951. PubMed PMID: 34439290.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]