Categoria: Estudis i projectes

Infecció per CMV i la inflamació intestinal originada pel mateix mecanisme, compatible amb la malaltia intestinal/de Crohn, es suggereixen amb els tumors neuroendocrins gàstrics impulsats per la mutació ATP4A

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Digestiu de l'Hospital Comarcal d'Inca i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han participat en la publicació d'un cas d'infecció per CMV i la inflamació intestinal originada pel mateix mecanisme, compatible amb la malaltia intestinal/de Crohn, es suggereixen amb els tumors neuroendocrins gàstrics impulsats per la mutació ATP4A. També hi han participat el CNIO, el CIBERER i el Grupo Español de Tumores Neuroendocrinos y Endocrinos.

José Reyes, digestòleg de l'Hospital Comarcal d'Inca i investigador de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Case Report: CMV Infection and Same Mechanism-Originated Intestinal Inflammation Compatible With Bowel/Crohn's Disease Is Suggested in ATP4A Mutated-Driven Gastric Neuroendocrine Tumors" a la revista Frontiers in Medicine.

Les mutacions en la bomba de protons ATP4A impedeixen l'acidificació gàstrica i expliquen l'escenari de gastritis crònica autoimmune que condueix a la formació del tumor neuroendocrí gàstric (gNET). Aquí, es va voler investigar la concurrència de la infecció per citomegalovirus (CMV) i la inflamació intestinal que presentaven tots els membres d'una família afectada pel gNET i portadora d'una mutació ATP4A. La inflamació intestinal va persistir després de l'erradicació del CMV i el tractament de l'anèmia. La inflamació era compatible amb una ileïtits/malaltia de Crohn i era originada pel mateix mecanisme autoimmune descrit en la tumorigènesi del gNETS. La mateixa malaltia secundària, però no la infecció per CMV, es va observar en tots els membres afectats amb gNET i portadors de la mutació ATP4A. Els resultats suggereixen que el mal funcionament d'ATP4A no només explica els gNETS, també la malaltia coocurrent i les infeccions oportunistes, la qual cosa va permetre vincular les patologies autoimmunes i els gNETS en un mecanisme únic. Els resultats obren una nova finestra per comprendre millor no només la formació de les neoplàsies gàstriques, sinó també els trastorns autoimmunes concurrents i el mecanisme inflamatori que componen un escenari premaligne per a la formació d'altres tumors. Les troballes són importants, ja que contribueixen a descriure el panorama genètic de la malaltia inflamatòria intestinal/de Crohn i alerten als clínics perquè controlin als pacients amb neoplàsies gàstriques mitjançades per mecanismes d'aclorhídria cercant patologies secundàries concomitants.

Referència de l'article
Calvete O, Reyes J, Benítez J. Case Report: CMV Infection and Same Mechanism-Originated Intestinal Inflammation Compatible With Bowel/Crohn’s Disease Is Suggested in ATP4A Mutated-Driven Gastric Neuroendocrine Tumors. Front Med. 2021;8:553110. doi: 10.3389/fmed.2021.553110. PubMed PMID: 33889580.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Hospital d'Inca exterior / CC BY-NC-SA 4.0]