Categoria: Estudis i projectes

Asma eosinofílica i noeosinofílica

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han participat en un marc de consens d'experts per a caracteritzar els fenotipus en una cohort global d'asma greu en la vida real sobre l'asma eosinofílic i noeosinofílic. També hi han participat diferents centres.

Borja G Cosío, pneumòleg de l'Hospital Universitari Son Espases i investigadors de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Eosinophilic and Noneosinophilic Asthma: An Expert Consensus Framework to Characterize Phenotypes in a Global Real-Life Severe Asthma Cohort" a la revista Chest.

Les característiques fenotípiques de pacients amb asma eosinofílica i no eosinofílica no estan ben caracteritzades en les cohorts d'asma severa globals, de la vida real.

Aquest va ser un estudi històric. Els pacients amb asma severa i recompte d'eosinòfils en sang disponible (ESD) d'11 països reclutats en l'International Severe Asthma Registry (1 de gener de 2015 - 30 de setembre de 2019) es varen categoritzar segons la probabilitat de fenotipus eosinofílic utilitzant un algoritme de gradent eosinofílic predefinit basat en el major ESD, ús a llarg termini de corticoesteroide oral, elevada fracció d'òxid nítric exhalat, pòlips nasals i asma de l'adult. Es varen definir com a línia de base les característiques demogràfiques i clíniques.

Segons aquest algorisme de gradient d'eosinòfils multicomponent, basat en el consens i en l'evidència (utilitzant variables fàcilment accessibles en la vida real), el fenotip eosinofílic de l'asma greu era més prevalent del que s'havia identificat anteriorment i era fenotípicament diferent. Aquest algorisme de gradient pragmàtic utilitza variables fàcilment accessibles en l'atenció primària i especialitzada, abordant qüestions inherents a l'heterogeneïtat del fenotip i a la inestabilitat d'aquest. La identificació de trets tractables en tots els fenotips hauria de millorar la precisió terapèutica.

Referència de l'article
Heaney LG, Perez de Llano L, Al-Ahmad M, Backer V, Busby J, Canonica GW, et al. Eosinophilic and non-eosinophilic asthma: an expert consensus framework to characterize phenotypes in a global real-life severe asthma cohort. Chest. Abr 2021. doi: 10.1016/j.chest.2021.04.013. PubMed PMID: 33887242.

Enllaços Bibliosalut

Mètriques
 
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto Banc d'Imatges Infermeres. Ariadna Creus i Àngel García / Infermera fa un control de ventilació mecànica adaptada al CAIDER / CC0 1.0]