Categoria: Estudis i projectes

La vitamina D com a biomarcador de salut en infants que ronquen

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els Departaments d'Anàlisis Clíniques, de Pneumologia i de Pediatria de l'Hospital Universitari Son Espases, i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han publicat un article sobre la vitamina D com a biomarcador de salut en infants que ronquen.

Antonia Barceló Bennassar i Daniel Morell-Garcia, facultatiu del laboratori d'anàlisis clíniques de l'Hospital Universitari Son Espases i investigadors de l'IdISBaCaterina Ribot, Paloma Giménez i Javier Piérola, investigadors de l'IdISBa; Mónica De la Peña i Alberto Alonso-Fernández, pneumòlegs de l'Hospital Universitari Son Espases i investigadors de l'IdISBa; i José Antonio Peña-Zarza, pediatra de la unitat del son de l'Hospital Universitari Son Espases i investigador de l'IdISBa; han publicat l'article amb el títol "Vitamin D as a biomarker of health in snoring children: a familial aggregation study" a la revista Pediatric Research.

La hipovitaminosi D és un problema de salut comú. L'objectiu d'aquest estudi era investigar la interrelació entre els nivells de sèrum 25(OH)D i l'estat patern i matern de vitamina D en una mostra d'infants que ronquen.

Es varen seleccionar 137 participants per als quals es va mesurar el sèrum 25(OH)D i se'ls va sotmetre a una avaluació polisomnogràfica nocturna. També es varen mesurar el sèrum de glucosa, els lípids, els enzims del fetge, l'hormona paratiroide, la insulina i l'hemoglobina glicatada. Els nivells de glucosa i d'insulina es varen utilitzar per examinar la resistència amb el model d'avaluació homeostàtica (HOMA-IR).

Els patrons familiars de vitamina D podria ser útil per a la identificació primerenca d'infants que ronquen amb risc metabòlic i/o trastorns del son i quan considerar les estratègies per millorar el nivell de la vitamina D. Les associacions significatives es varen trobar entre les concentracions sèrum 25-hydroxivitamina D (25(OH)D) en infants i els seus progenitors. Una associació inversa entre nivells de 25(OH)D i la severitat de l'apnea obstructiva del son es va detectar en infants amb deficiència de vitamina D. Els infants amb nivell de vitamina D insuficients i deficient tendia a tenir un pitjor perfil metabòlic, així que es necessiten estratègies per millorar el nivell de la vitamina D.

Referència de l'article
Barceló A, Morell-Garcia D, Ribot C, De la Peña M, Peña-Zarza JA, Alonso-Fernández A, et al. Vitamin D as a biomarker of health in snoring children: a familial aggregation study. Pediatr Res. Jun 2021.doi: 10.1038/s41390-021-01612-5. PubMed PMID: 34103676.

Enllaços Bibliosalut 

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Mare i fill, Família / CC BY-NC-SA 4.0]