Categoria: Estudis i projectes

Consum de cafè amb cafeïna i risc de fibril·lació atrial

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa)ha participat en la publicació d'un estudi de dues cohorts espanyoles sobre el consum de cafè amb cafeïna i risc de fibril·lació atrial. També hi han participat diferents centres.

Miquel Fiol, investigador emèrit del grup de CIBEROBN, de l'Hospital Universitari Son Espases, inscrit a l'Àrea d'Epidemiologia Clínica i Salut Pública de l'IdISBa, ha participat en l'article amb el títol "Caffeinated coffee consumption and risk of atrial fibrillation in two Spanish cohorts" a la revista European Journal of Preventive Cardiology.

L'associació entre el consum del cafè amb cafeïna i la fibril·lació atrial encara no està clara. Estudis recents suggereixen una associació inversa només entre un consum moderat de cafè amb cafeïna i la fibril·lació atrial, però altres han informat que no hi ha associació. L'objectiu d'aquest estudi va ser avaluar prospectivament l'associació entre el consum de cafè amb cafeïna i fibril·lació atrial a dues cohorts espanyoles, una d'adults de població general i una altra de participants majors amb alt risc cardiovascular.

Es varen incloure 18.983 i 6.479 participants de les cohorts "Seguimiento Universidad de Navarra" (SUN) i "Prevención con Dieta Mediterránea' (PREDIMED)", respectivament.

Els nivells intermedis de consum de cafè amb cafeïna (1-7 tasses/setmana) es va associar amb una reducció de risc de patir fibril·lació atrial en les dues cohorts analitzades.

Referència de l'article
Bazal P, Gea A, Navarro AM, Salas-Salvadó J, Corella D, Alonso-Gómez A, et al. Caffeinated coffee consumption and risk of atrial fibrillation in two Spanish cohorts. Eur J Prev Cardiol. 2021;28(6):648–57. doi: 10.1177/2047487320909065. PubMed PMID: 34021573.

Enllaços Bibliosalut

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Joseph Ruiz / Cup of coffee / Public Domain Mark 1.0]