Categoria: Estudis i projectes

Anàlisi de supervivència en investigació cardiovascular

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han publicat un anàlisi de supervivència en investigació cardiovascular. També hi ha participat l'Hospital Universitari Vall d’Hebron.

Xavier Rosselló, cardiòleg de l'Hospital Universitari Son Espases i investigador del grup de Fisiopatologia i terapèutica cardiovascular de  de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Análisis de supervivencia en investigación cardiovascular (I): lo esencial" a la revista Revista Española de Cardiología.

Aquesta revisió estableix una guia pràctica que comprèn els conceptes bàsics de les anàlisis de supervivència i la seva aplicació en l'estudi de les malalties cardiovasculars, si bé gran part del contingut pot extrapolar-se a altres branques de la medicina. Aquest és el primer de dos articles acadèmics que asseuen les bases per abordar les principals qüestions metodològiques utilitzades en estudis de supervivència i guien al lector des de les anàlisis més bàsiques fins a les més complexes. Aquesta revisió se centra en el tipus i la forma de les dades de supervivència, així com als mètodes estadístics més utilitzats, com a les proves no paramètriques, paramètriques i semiparamètriques. La interpretació i la valoració de la idoneïtat d'aquests mètodes, així com a els seus avantatges i inconvenients, s'il·lustren amb estudis de l'àmbit de les malalties cardiovasculars. L'article conclou aportant un conjunt de recomanacions per guiar l'estratègia de l'anàlisi de supervivència, tant en el context d'un assaig clínic aleatoritzat com als estudis observacionals. En la segona revisió s'abordaran temes com el model de riscos competitius, el model d'esdeveniments, el model d'esdeveniments recurrents i els models multiestat.

Referència de l'article
Rossello X, González-Del-Hoyo M. Análisis de supervivencia en investigación cardiovascular (I): lo esencial. Rev Española Cardiol (English Ed. 2021 Jun;S1885-5857(21)00181-X. doi: 10.1016/j.recesp.2021.05.017. PubMed PMID: 34215548.

Enllaços Bibliosalut

Mètriques
 
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: James Lumb / People / CC BY­ND 2.0]