Categoria: Estudis i projectes

Malaltia del fetge gras no alcohòlic associat amb la iperfiltració glomerular renal en adults amb MetS

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup de Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX), amb membres de la Universitat de les Illes Balears i de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), el Servei d'Ànàlisis Clíniques de l'Hospital Universitari Son Espasesi Atenció Primària de Mallorca, han participat en la publicació d'un estudi sobre la malaltia del fetge gras no alcohòlic associat amb la hiperfiltració glomerular renal en adults amb síndrome metabòlica. També hi han participat Red Asistencial Juaneda, el CIBEROBN, la Universitat de Navarra i IMDEA Food.

Manuela Abbate, Catalina M MascaróSofía Montemayor, Silvia TejadaAntoni Sureda i Josep Antoni Tur, investigadores del Grup NUCOX; Cristina Gómez, facultativa del Servei d'Ànàlisis Clíniques de l'Hospital Universitari Son Espases; i Lucía Ugarriza, investigadora del Grup NUCOX i metgessa de medicina familiar i comunitària del CS Camp Redó, han publicat l'article amb el títol "Non-Alcoholic Fatty Liver Disease Is Associated with Kidney Glomerular Hyperfiltration in Adults with Metabolic Syndrome

El fetge gras no alcohòlic (FGNA) és un factor de risc per al desenvolupament de malaltia renal crònica (MRC), la qual cosa es caracteritza primerencament per la hiperfiltració glomerular renal. Però, l'associació del FGNA amb hiperfiltració glomerular renal no s'ha provat en adults amb síndrome metabòlica (MetS).

L'objectiu era avaluar la relació entre el FGNA i la hiperfiltració glomerular renal en adults amb MetS.

L'estudi va incloure 154 participants entre 40-60 anys amb MetS i FGNA diagnosticats per ecografia. El FGNA es va confirmar per ressonància magnètica en 109 pacients. Es va realitzar mesuraments antropomòrfics i anàlisis bioquímiques.

Aquest estudi mostra una associació entre hiperfiltració glomerular renal i FGNA en adults amb MetS. Es va establir que una associació entre la FGNA i la hiperfiltració glomerular renal podria ajudar per identificar primerencament aquests pacients amb un augment de risc de MRC, que es podrien beneficiar d'una intervenció primerenca.

Referència de l'article
Abbate M, Mascaró CM, Montemayor S, Casares M, Gómez C, Ugarriza L, et al. Non-Alcoholic Fatty Liver Disease Is Associated with Kidney Glomerular Hyperfiltration in Adults with Metabolic Syndrome. J Clin Med. 2021;10(8):1717. doi: 10.3390/jcm10081717 PubMed PMID:33923418.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Govern de les Illes Balears]