Categoria: Estudis i projectes

Les millors opcions per gestionar la insuficiència renal en pacients amb DM

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Nefrologia de l'Hospital Universitari Son Llàtzer i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han participat en la publicació d'un estudi sobre les millors opcions per a gestionar la insuficiència renal en pacients amb diabetis mellitus. També hi han participat diferents centres espanyols.

Juan M Buades, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Management of Kidney Failure in Patients with Diabetes Mellitus: What Are the Best Options?" a la revista Journal of Clinical Medicine.

La malaltia diabètica renal (MDR) és la causa més freqüent de fallada renal (FR). Hi ha grans variacions en els nivells d'incidència de la teràpia de reemplaçament renal (TRR). La derivació tardana als serveis de nefrologia s'ha associat amb un augment del risc de resultats adversos. En diferents països, quan els pacients arriben a un nivell molt reduït de filtració glomerular (FG), es gestionen en equips multidisciplinaris liderats per nefròlegs. En aquests serveis, els esforços continuen per aturar la progressió de la malaltia renal crònica (MRC) i prevenir mortalitat i morbiditat cardiovascular. Tractar la hiperglicèmia en pacients amb diabetis i reducció de la FG i FR, és un repte, des que alguns fàrmacs són contraindicats i la majoria necessiten ajustaments de la dosi. A més, el procés de presa de decisió pot ajudar en decidir si el pacient podria preferir una atenció conservadora o TRR. En moltes ocasions, aquesta decisió pot estar condicionada per la diabetis mellitus. Una educació efectiva podria cobrir la informació necessària per al pacient i la família per respondre aquestes preguntes:

  1. Podria fer TRR o no?
  2. Si la resposta és TRR, diàlisi o trasplantament?
  3. La diàlisi a casa o al centre?
  4. Si la diàlisi és a casa, la diàlisi peritoneal o hemodiàlisi?
  5. Si es vol el trasplantament, discutir les opcions de si la donació es pot fer d'un donant viu o mort.

Aquesta revisió duu a factors determinants amb un impacte en la MDR, amb l'objectiu d'aportar llum en les necessitats específiques en la gestió i recomanacions de cóm aconseguir un acostament comprehensiu al pacient diabètic amb malaltia renal crònica.

Referència de l'article
Buades JM, Craver L, Del Pino MD, Prieto-Velasco M, Ruiz JC, Salgueira M, et al. Management of Kidney Failure in Patients with Diabetes Mellitus: What Are the Best Options? J Clin Med. 2021;10(13):2943. doi: 10.3390/jcm10132943. PubMed PMID: 34209083.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Banc d'Imatges Infermeres. Ariadna Creus i Àngel García / Persones ateses en tractament d'hemodiàlisi durant un taller de cuina saludable adaptat a persones amb insuficiència renal / CC BY-NC-ND 2.0]