Categoria: Estudis i projectes

Característiques clíniques i factors de risc associats a l'exposició prenatal a drogues d'abús

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat de Neonatologia del Servei de Pediatria de l'Hospital Universitari Son Espases, el Servei d'Anàlisis Clíniques de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa), el Servei d'Anàlisis Clíniques de la Unitat de Toxicologia Clínica de l'Hospital Universitari Son Espases i el Departament de Química de la Universitat de les Illes Balears, han participat en la publicació d'un article que descriu les característiques clíniques i identifica factors de risc associats a la detecció precoç de nounats exposats a drogues d'abús en una Unitat de Cures Intensives i Intermèdies Neonatals.

Antònia Roca i Pilar Jarque, neonatòlogues de l'Hospital Universitari Son Espases, juntament amb Isabel Gomila Muñiz, facultativa d'Anàlisis Clíniques de l'Hospital Universitari Son Llàtzer i investigadora de l'IdISBaBernardino Barceló, facultatiu d'Anàlisis Clíniques de l'Hospital Universitari Son Espases i investigador de l'IdISBa, i Pilar Sanchís, professora del Departament de Química de la Universitat de les Illes Balears i investigadora de l'IdISBa, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Características clínicas y factores de riesgo asociados a la exposición prenatal a drogas de abuso" a la revista Anales de Pediatría.

La identificació primerenca dels nounats exposats a drogues d'abús permet efectuar un maneig clínic més precís.

Es va realitzar un estudi observacional prospectiu de nounats, amb sospita clínica d'exposició prenatal a drogues d'abús i sense. Es va analitzar meconi emprant tècniques cromatogràfiques estandarditzades. Es varen elaborar anàlisis estadístiques univariants i multivariants. 

Es varen incloure 372 nounats. En 49 (13,2%) casos es va detectar exposició a alguna droga d'abús; en 41 (83,7%) a una, i en 8 (16,3%) a més d'una. La somatometria en el naixement va objectivar: a) menor percentil de longitud en els exposats a alguna droga, a més d'una i a cànnabis; b) menor percentil de pes en exposats a cànnabis, i d'aquests en comparació als exposats a alcohol. En majors de 34 setmanes de gestació (SG): a) menor percentil de longitud en exposats a alguna droga; b) menor percentil de longitud i pes en exposats a més d'una. Els factors de risc independents clínicament útils per a detectar casos d'exposició prenatal a drogues d'abús varen ser (odds ratio [IC 95%]): motiu d'ingrés diferent de prematuritat (5,52 [2,55-1,93]), percentil de longitud menor a 33 (1,95 [1,05-3,60]) i (2,14[1,04-3,40]) en majors de 34 SG i distòcia social/embaràs no controlat en majors de 34 SG (4,47 [1,03-19,29]).

L'estudi mostra que existeixen alteracions somatomètriques i factors de risc que poden ajudar a detectar precoçment als nounats exposats a drogues d'abús. Les alteracions somatomètriques identificades poden servir per a ampliar el seu diagnòstic diferencial i a l'estudi de les seves causes.

Referència de l'article
Roca A, Jarque P, Gomila I, Marchei E, Tittarelli R, Elorza MÁ, et al. Clinical features and risk factors associated with prenatal exposure to drugs of abuse. An Pediatría. 9 octubre 2021. doi: 10.1016/j.anpede.2020.08.013. PubMed PMID: 34635463.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
 
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]