Categoria: Estudis i projectes

La disminució dels nivells de miR-26a en la llet materna afecta l'expressió gènica en el teixit adipós de la descendència

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El grup d'investigació Nutrigenòmica, Biomarcadors i Avaluació de Riscos (NuBE) de la Universitat de les Illes Balears, l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa)i el CIBEROBN han publicat un article sobre els efectes reguladors de miR-26a en el desenvolupament del teixit adipós.

Catalina A. Pomar, Francisca Serra, Andreu Palou i Juana Sánchez, investigadores de l'IdISBa, la UIB i el CIBEROBN han participat en la publicació d'un article amb el títol "Lower miR-26a levels in breastmilk affect gene expression in adipose tissue of offspring".

Els miRNAs de la llet materna poden actuar com a reguladors epigenètics del metabolisme i l'homeòstasi energètica en la descendència.

En primer lloc, es va utilitzar el model cel·lular 3T3-L1 per a identificar possibles gens diana de miR-26a. A continuació, es varen analitzar els gens diana en el teixit adipós de les cries de les mares que subministraren nivells més baixos de miR-26a en la llet materna per tal de determinar si la concentració de miR-26a en la llet podria tenir un impacte durador en el teixit adipós de la progènie.

En el model in vitro, es va induir tant la sobreexposició com la infraexposició de miR-26a mitjançant la transfecció en 3T3-L1 amb un imitador i inhibidor de miR-26a. Després de la inducció de miR-26a es va dur a terme una anàlisi de l'expressió gènica mitjançant xip d'ADN per determinar l’impacte en els gens diana.

Centrant-mos en els gens relacionats amb el desenvolupament del teixit adipós, la transfecció amb el mímic de miR-26a va reduir l'expressió de Pten, Hmga1, Stk11, Rb1 y Adam17, tant en els preadipòcits com en els madurs. 

Després del deslletament, els descendents de les mares alimentades amb cafeteria i alletades amb nivells més baixos de miR-26a varen mostrar una major expressió de Hmag1, Rb1 y Adam17 en el teixit adipós retroperitoneal blanc en comparació amb els controls.

Per tant, les alteracions en la quantitat de miR-26 subministrada a través de la llet durant la lactància són capaces d'alterar l'expressió dels gens diana en la descendència i poden afectar el desenvolupament del teixit adipós.

Així doncs, miR-26a de la llet pot actuar com a regulador epigenètic que influeix en el programa metabòlic primerenc de la progènie, fet que s'imposa com un component rellevant d'una composició làctia òptima per al correcte desenvolupament.

Referència de l'article
Pomar CA, Serra F, Palou A, Sánchez J. Lower miR‐26a levels in breastmilk affect gene expression in adipose tissue of offspring. FASEB J. 28 octubre 2021;35(10). doi: 10.1096/fj.202100623R. PubMed PMID: 34582059.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Ganímedes / Cartilage 02/ CC BY-NC-ND 3.0]