Categoria: Estudis i projectes

La glucòlisi total de les lesions millora l'avaluació de la càrrega tumoral i la valoració del risc en el diagnòstic del limfoma de Hodgkin

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els Departaments d'Hematologia i de Patologia de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, els Departaments d'Hematologia, Medicina Nuclear, Patologia, Radioteràpia, Radiologia i Dermatologia de l'Hospital Universitari Son Espases i l'IdISBa han participat en la publicació d'un article que estudia noves formes d'avaluar la càrrega tumoral mitjançant paràmetres de PET basats en el volum per a millorar l'avaluació del risc dels pacients amb Limfoma de Hodgkin.

Inés Herráez, hematòloga de l'Hospital Universitari Son Llàtzer i l'Hospital Universitari Son Espases, i investigadora de l'IdISBa; Leyre Bento, investigadora de l'IdISBa i hematòloga de l'Hospital Universitari Son Espases; Jaume Dalmau, facultatiu de Medicina Nuclear i investigador de l'IdISBaAlessandra Repetto, facultativa de medicina nuclear de l'Hospital Universitari Son EspasesRaquel Del Campo, hematòloga de l'Hospital Universitari Son Llàtzer i investigadora de l'IdISBa; Sandra Pérez, investigadora de l'IdISBa i hematòloga de l'Hospital Universitari Son Espases; Rafael Ramos, investigador de l'IdISBa i patòleg de l'Hospital Universitari Son EspasesJavier Ibarra, investigador de l'IdISBa i patòleg de l'Hospital Universitari Son LlàtzerFrancesc Mestre, investigador de l'IdISBa i radioterapeuta de l'Hospital Universitari Son EspasesJoan Bargay, hematòleg de l'Hospital Universitari Son Llàtzer i investigador de l'IdISBa; Paloma López, radiòloga de l'Hospital Universitari Son EspasesJoan Garcías Ladaria, investigador de l'IdISBa i dermatòleg de l'Hospital Universitari Son EspasesAntònia Sampol, investigadora de l'IdISBa i hematòloga de l'Hospital Universitari Son Espases i Antonio Gutiérrez, investigador de l'IdISBa i hematòleg de l'Hospital Universitari Son Espases, han participat en la publicació d'un article amb el títol "Total Lesion Glycolysis Improves Tumor Burden Evaluation and Risk Assessment at Diagnosis in Hodgkin Lymphoma" a la revista Journal of Clinical Medicine.

El limfoma de Hodgkin (LH) és una neoplàsia hematològica amb un pronòstic excel·lent. En qualsevol cas, encara és necessari identificar els pacients en què podria fracassar la quimioteràpia estàndard de primera línia. L'avaluació de la càrrega tumoral i les decisions estàndard es basen en l'estadificació d'Ann Arbor (AA), però aquest enfocament pot ser insuficient per a predir els resultats.

Es varen analitzar retrospectivament 101 pacients amb LH de dos hospitals de les Illes Balears entre 2011 i 2018. Un major volum tumoral metabòlic (VTM) i la glucòlisi total de la lesió (GTS) s'associaren significativament amb una major incidència d'estadis AA III-IV, símptomes B, hipoalbuminèmia, limfopènia i major IPS. El valor de captació estandarditzat (SUVmax) es va relacionar significativament amb l'estadi AA i la hipoalbuminèmia. Es va trobar que el GTS o la combinació de SUVmax, GTS i VTM milloraren significativament l'avaluació del risc en comparació amb l'estadi AA.

La conclusió és que el GTS és el millor paràmetre de càrrega tumoral relacionat amb la PET/TC que millora significativament l'avaluació del risc de LH en comparació amb l'estadificació AA. Si es confirma en una mostra més gran i validada, aquesta informació es podria utilitzar per a modificar la teràpia estàndard de primera línia i justifica la inclusió del GTS dins d'una puntuació pronòstica del LH.

Referència de l'article
Herraez I, Bento L, Daumal J, Repetto A, Del Campo R, Perez S, et al. Total lesion glycolysis improves tumor burden evaluation and risk assessment at diagnosis in hodgkin lymphoma. J Clin Med. 1 octubre 2021;10(19). doi: 10.3390/jcm10194396. PubMed PMID: 34640418.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Gent passejant pel carrer / CC BY-NC-SA 4.0]