Categoria: Estudis i projectes

Avaluació de combinacions d'antibiòtics amb ceftazidima-avibactam contra Pseudomonas aeruginosa àmpliament resistent als medicaments i el seu paper potencial contra els aïllats resistents a la ceftazidima-avibactam

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Microbiologia de l'Hospital Universitari de Son Espases i l'IdISBa han participat en la publicació d'un article que investiga les noves opcions de tractament per a les infeccions causades per gèrmens resistents difícils de tractar.

Carla López-Causapé i Antonio Oliver, microbiòlegs de l'Hospital Universitari Son Espases i investigadors de l'IdISBa, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Time-Kill Evaluation of Antibiotic Combinations Containing Ceftazidime-Avibactam against Extensively Drug-Resistant Pseudomonas aeruginosa and Their Potential Role against Ceftazidime-Avibactam-Resistant Isolates" a la revista Microbiology Spectrum.

La ceftazidima-avibactam (CZA) ha sorgit com una solució prometedora a la manca de nous antibiòtics contra les infeccions per Pseudomonas aeruginosa. Malgrat això, les dades dels assajos in vitro de les combinacions de CZA són escasses.

L'objectiu d'aquest estudi va ser efectuar una anàlisi de l'eficàcia de CZA sola i en combinació amb altres antibiòtics contra una col·lecció de ceps de P. aeruginosa àmpliament resistents als medicaments (XDR). Se'n varen seleccionar 21 ceps representatius de P. aeruginosa XDR prèviament caracteritzats.

La susceptibilitat als antibiòtics es va comprovar mitjançant microdilució en brou i els resultats s'interpretaren seguint els criteris del CLSI. Els experiments d'eliminació de temps s'efectuaren per duplicat per cada aïllat.

Els antibiòtics es varen provar en concentracions lliures de medicaments que es poguessin aconseguir clínicament. Es varen avaluar diferents opcions de tractament, incloent-hi CZA sola i combinada amb amikacina, aztreonam, meropenem i colistina, per tal d'identificar les combinacions més eficaces.

Set aïllats varen ser resistents a CZA (CMI ≥ 16/4 mg/litrE), inclosos quatre aïllats portadors de metalobactèries (MBL) i dues carbapenemasses de classe A. Cinc d'ells eren resistents o intermedis a l'aztreonam (CIM ≥ 16 mg/litre). Tres aïllats varen ser resistents a la amikacina (CMI ≥ 64 mg/litre) i un la colistina (CMI ≥ 4 mg/litre).

La monoteràpia amb CZA va tenir un efecte bactericida en el 100% (14/14) dels aïllats susceptibles a CZA. Les teràpies combinades varen aconseguir una major reducció global de la càrrega bacteriana que la monoteràpia pels aïllats resistents a CZA. CZA més colistina va ser additiu o sinèrgic en el 100% (7/7) dels aïllats resistents a CZA, mentre que CZA més amikacina i CZA més aztreonam varen ser additius o sinèrgics en el 85%. La CZA combinada amb colistina, amikacina o aztreonam va ser més eficaç que la monoteràpia contra els aïllats de P. aeruginosa XDR.

Una combinació de CZA podria ser útil per a tractar les infeccions per P. aeruginosa XDR, incloses les causades per ceps resistents a CZA. 

Referència de l'article
Montero MM, Domene Ochoa S, López-Causapé C, Luque S, Sorlí L, Campillo N, et al. Time-Kill Evaluation of Antibiotic Combinations Containing Ceftazidime-Avibactam against Extensively Drug-Resistant Pseudomonas aeruginosa and Their Potential Role against Ceftazidime-Avibactam-Resistant Isolates. Microbiol Spectr. 3 setembre 2021;9(1). doi: 10.1128/Spectrum.00585-21. PubMed PMID: 34319141.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Calleamanecer / ICU IV 1 / CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported]