Categoria: Estudis i projectes

Desigualtats socioeconòmiques en la síndrome metabòlica, per edat i sexe, a una població treballadora espanyola

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup d'investigació Salut Global i Estils de Vida (EVES) de l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa), amb membres de la Universitat de les Illes Balears (UIB), han participat en la publicació d'un article que associa el nivell socioeconòmic amb la prevalença de la síndrome metabòlica i la seva possible afectació en major mesura a les dones. També hi han participat el CIBERESP, l'Escola Universitària ADEMA, l'IBIMA i el Servei de Prevenció de Riscos Laborals del Servei de Salut de les Illes Balears.

Manuela Abbate, Jordi Pericàs, Aina M. YañezÁngel Arturo López González, Joan de Pedro-Gomez, Antoni Aguilo i Miquel Bennasar-Veny, investigadors de l'IdISBa i membres de la UIB, del CIBERESP, de l'Escola Universitària ADEMA, de l'IBIMA i del Servei de Prevenció de Riscos Laborals del Servei de Salut de les Illes Balears, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Socioeconomic Inequalities in Metabolic Syndrome by Age and Gender in a Spanish Working Population" a la revista International Journal of Environmental Research and Public Health.

Un menor nivell socioeconòmic (NSE) s'associa significativament amb la prevalença de la síndrome metabòlica (SM), afectant possiblement més a les dones que als homes, encara que l'evidència a Espanya és encara limitada. El present estudi transversal va analitzar l'associació entre la SM i el NSE per edat i sexe entre 42.146 adults treballadors residents a les Illes Balears.

La prevalença va ser major en els homes (9,4% per ATP-III; 12,3% per IDF) que en les dones (3,8% per ATP-III; 5,7% per IDF), i a la classe social més baixa (7,9% per ATP-III; 10,7% per IDF) que a la més alta (4,1% per ATP-III; 5,9% per IDF). El gradient de nivell socioeconòmic en la prevalença de la SM va ser major a les dones (PR IC 95%: 3,38, 2,50-4,58 segons l'ATP-III; 3,06, 2,43-3,86 segons l'IDF) que als homes  (1,23, 1,06-1,41 segons l'ATP-III; 1,15, 1,03-1,30 segons l'IDF), i ja era evident des de l'edat adulta primerenca, arribant a la proporció més alta en les darreres etapes de l'edat adulta mitja (4,34, 1,11-16,98). Entre els homes, només va ser significativa durant les darreres etapes de l'edat adulta primerenca (1,80, 1,19-2,73). Un menor nivell socioeconòmic va influir en la prevalença de la SM en ambdós sexes, no obstant això, les dones semblaven estar més afectades que els homes.

Des del punt de vista de la salut pública, el NSE podria estar fortament associat amb la càrrega de la SM; en un esforç per reduir la seva prevalença, les polítiques de salut pública haurien de centrar-se en les diferències de gènere en la desigualtat socioeconòmica i considerar a les dones amb baixos recursos socioeconòmics com una prioritat.

Referència de l'article
Abbate M, Pericas J, Yañez AM, López-González AA, De Pedro-Gómez J, Aguilo A, et al. Socioeconomic inequalities in metabolic syndrome by age and gender in a spanish working population. Int J Environ Res Public Health. 1 octubre 2021;18(19). doi: 10.3390/ijerph181910333. PubMed PMID: 34639628.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Dona gran passejant / CC BY-NC-SA 4.0]