Categoria: Estudis i projectes

Impacte del PIF, tècnica d'inhalació i adherència a la medicació en la MPOC

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Atenció Primària de Mallorca i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han participat en la publicació d'un protocol basat en un estudi observacional del món real (PIFotal COPD Study) per a conèixer l'impacte del PIF, tècnica d'inhalació i adherència a la medicació en l'estat de salut i exacerbacions en MPOC. També hi han participat diferents centres europeus.

Miguel Roman-Rodriguez, investigador del Grup de Malalties Respiratòries Cròniques Balear a Atenció Primària (GREBAP) i metge del CS Son Pisà, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Impact of PIF, Inhalation Technique and Medication Adherence on Health Status and Exacerbations in COPD: Protocol of a Real-World Observational Study (PIFotal COPD Study)" a la revista Pulmonary Therapy.

Els inhaladors de pols seca (IPS) són un tipus d'inhalador prescrit comunment per a malalties respiratòrie, requereix que els pacients generin un pic de fluxe inspiratori suficient (Peak Inspiratory Flow (PIF)) per assegurar un enviament de medicació òptima a les vies respiratòries. L'efectivitat de la teràpia també requereix una bona tècnica d'inhalació i una adherència a la medicació adequada. Per pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), estudis recents duts a terme en atenció terciària suggereixen que els usuaris dels IPS amb PIF subòptim tenen pitjor estat de salut relacionat amb la MPOC i un augment del risk d'exacerbacions enfront d'aquells que tenen un PIF òptim. L'estudi PIFotal investigarà l'impacte PIF, la tècnica d'inhalació i adherència a la medicació en resultats informats pel pacient amb MPOC a atenció primària utilitzant un IPS per a la teràpia de manteniment.

Aquest estudi transversal observacional avaluarà 1200 pacients (majors de ≥ 40 anys, diagnosticats amb MPOC i utilitzant IPS per a teràpia de manteniment de MPOC durant ≥ 3 mesos) de Països Baixos, Espanya, Portugal, Polònia, Grècia i Austràlia. Les avaluacions consistiran en:

  1. Mesurament del PIF (maniobra d'inhalació habitual del pacient, PIF màxima contra la resistència del mateix inhalador, i PIF màxima contra una baixa resistència).
  2. Puntuacions del Qüestionari Clínic de la MPOC (CCQ), del Test d'Avaluació de la MPOC i del Test d'Adherència als Inhaladors.
  3. Gravacions en vídeo de la tècnica d'inhalació.
Referència de l'article
Leving M, Wouters H, de la Hoz A, Bosnic-Anticevich S, Dekhuijzen R, Gardev A, et al. Impact of PIF, Inhalation Technique and Medication Adherence on Health Status and Exacerbations in COPD: Protocol of a Real-World Observational Study (PIFotal COPD Study). Pulm Ther. Sep 2021. doi: 10.1007/s41030-021-00172-7. PubMed PMID: 34533772.

Enllaços Bibliosalut 

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: CS Pont d'Inca]