Categoria: Estudis i projectes

Perfils a llarg termini de les víctimes i agressors del bullying

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut de Recerca i Innovació Educativa (IRIE), el Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l'Educació de la Universitat de les Illes Balears (UIB), l'Institut Universitari d'Investigació en Ciències de la Salut (IUNICS) i l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa), han participat en la publicació d'un article que analitza les característiques, a llarg termini, de les víctimes i dels agressors de bullying.

Mario Valera-Pozo i Albert Flexas, del Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l'Educació de la UIB i de l'IRIE, juntament amb Mateu Servera del IUNICS i de l'IdISBa, Eva Aguilar-Mediavilla i Daniel Adrover-Roig, els dos del Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l'Educació de la UIB i de l'IRIE, han participat en la publicació de l'article amb el títol: "Long-Term Profiles of Bullying Victims and Aggressors: A Retrospective Study", a la revista Frontiers in Psychology.

El bullying o assetjament escolar és un fenomen estès i preocupant, relacionat amb moltes variables personals, conductuals i socials diferents que poden modular els seus resultats, també a llarg termini. Aquestes relacions solen estudiar-se en infants i adolescents, però amb manco freqüència en adults que han patit o perpetrat assetjament escolar en el passat. Aquest treball va explorar les característiques a llarg termini de les víctimes i dels agressors de bullying emprant un model retrospectiu.

Una mostra de 138 adults de diferents edats va completar un protocol en línia que va incloure mesures d'assetjament i victimització, ús de substàncies, sensibilitat a la recompensa i al càstig, habilitats socials, comportament antisocial, estratègies de regulació emocional, depressió, ansietat, estrès, autoestima i risc de suïcidi. La mostra es va dividir en tres grups (víctimes, agressors i controls) en funció de les seves respostes a preguntes relacionades amb l'assetjament escolar. Es va efectuar un conjunt d'Anàlisis Múltiples de Variancia amb el grup com a factor fix per a cada variable dependent. 

Les víctimes i els agressors no varen diferir significativament en el seu consum de substàncies autodeclarat. Les víctimes varen mostrar major depressió global, ansietat i estrès en el passat que els agressors, major descontrol emocional i de rebuig, menor autoestima i una major freqüència de pensaments suïcides (en el passat) que els controls. Els agressors varen mostrar una major sensibilitat a la recompensa, majors habilitats comunicatives i relacionals i menor sensibilitat emocional.

En conseqüència, l'anàlisi de regressió logística va identificar la sensibilitat a la recompensa i el baix ajustament psicològic com els principals predictors dels perfils d'agressor i víctima, respectivament. Els presents resultats es discuteixen tenint present la literatura existent sobre el bullying i poden ajudar a millorar els programes de prevenció d'aquesta rellevant xacra social.

Referència de l'article
Valera-Pozo M, Flexas A, Servera M, Aguilar-Mediavilla E, Adrover-Roig D. Long-Term Profiles of Bullying Victims and Aggressors: A Retrospective Study. Front Psychol. 2021;12:631276. doi: 10.3389/fpsyg.2021.631276. PubMed PMID: 34267694.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
 
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Ashley Rose / Landlocked blues / CC BY-ND 2.0]