Categoria: Estudis i projectes

La variació genètica RP11-362K2.2:RP11-767I20.1 s'associa amb l'hematoma parenquimatós posterior a la teràpia de reperfusió

Grup d'Investigació de Neurobiologia de l'IdISBa

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Laboratori de Neurobiologia de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) ha participat en la publicació d'una metanàlisi de GWAS sobre com la variació genètica RP11-362K2.2:RP11-767I20.1 s'associa amb l'hematoma parenquimatós posterior a la teràpia de reperfusió. També hi han participat diferents centres espanyols.

Els investigadors de l'IdISBa Cristòfol Vives-Bauzà, Silvia Tur i Rosa M. Díaz Navarro, han participat en la publicació de l'article amb el títol "RP11-362K2.2:RP11-767I20.1 Genetic Variation Is Associated with Post-Reperfusion Therapy Parenchymal Hematoma. A GWAS Meta-Analysis" a la revista Journal of Clinical Medicine.

L'ictus és una de les causes més comunes de mort i discapacitat. Les teràpies de reperfusió són l'únic tractament disponible durant la fase aguda de l'ictus. A causa dels recents assaigs clínics, aquestes teràpies poden augmentar la seva freqüència d'ús en estendre l'administració de la finestra de temps, la qual cosa pot dur a un augment de les complicacions com a la transformació hemorràgica, sent l'hematoma parenquimatós (PH) el subtipus més greu, associat a majors taxes de mortalitat i discapacitat. L'objectiu de la metanàlisi era trobar factors de risc genètics associats a la PH, ja que això podria donar dianes/pistes moleculars per a la seva prevenció/tractament i estudiar les seves correlacions genètiques per trobar trets que comparteixin un fons genètic.

La correlació genètica va mostrar un fons genètic compartit de la PH amb la malaltia d'Alzheimer i les hiperintensitats de la substància blanca. A més, els gens que contenien les deu associacions més significatives es varen relacionar amb els agregats amiloides-β, la proteïna tau, la microestructura de la substància blanca, la inflamació i les metaloproteinaseses de matriu.

Referència de l'article
Muiño E, Cárcel-Márquez J, Carrera C, Llucià-Carol L, Gallego-Fabrega C, Cullell N, et al. RP11-362K2.2:RP11-767I20.1 Genetic Variation Is Associated with Post-Reperfusion Therapy Parenchymal Hematoma. A GWAS Meta-Analysis. J Clin Med. 2021;10(14):3137. doi: 10.3390/jcm10143137. PubMed PMID: 34300314.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto:Cristòfol Vives-Bauzà]