Categoria: Estudis i projectes

Avaluació comparativa in vitro de gels periodontals comercials pel que fa a la seva capacitat antibacteriana, de curació de ferides i biocompatibilitat

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut Universitari d'Investigació en Ciències de la Salut (IUNICS) de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa), han participat en la publicació d'un article sobre la biocompatibilitat, la capacitat antibacteriana i la cicatrització de ferides de diferents gels periodontals comercials.

Marta Munar Bestard, Maria Antonia Llopis-Grimalt, Joana Maria Ramis i Marta Monjo, investigadores del IUNICS i de l'IdISBa, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Comparative In Vitro Evaluation of Commercial Periodontal Gels on Antibacterial, Biocompatibility and Wound Healing Ability" a la revista Pharmaceutics.

En els darrers anys, diversos estudis, en els que s'han provat gels periodontals comercials que contenen clorhexidina (CHX) o altres agents antibacterians, han generat preocupació per la seva citotoxicitat en els teixits periodontals. L'objectiu d'aquest treball era comparar la biocompatibilitat i l'eficàcia pel que fa a la capacitat antibacteriana i de cicatrització de ferides i de diferents gels periodontals comercials.

Varen emprar-se fibroblasts gingivals humans (GF) in vitro i un model 3D de teixit humà equivalent a la geniva (GTE) en condicions inflamatòries per avaluar el tancament de la ferida, la citotoxicitat i l'expressió gènica. També es varen investigar els efectes antibacterians sobre el creixement, la viabilitat i l'eficàcia en relació amb la capacitat antibacteriana i de cicatrització de ferides i de diferents gels periodontals comercials.

En l'estudi de GF i en el de bacteris, varen trobar-se efectes citotòxics en GF i una alta inhibició de la taxa de creixement bacterià en els gels que contenien CHX, asiaticòsid, enoxolona, clorur de cetilpiridini, pròpoli i eugenol. Dels gels que no eren citotòxics, Syntoss Biogel (que conté sulfat de condroïtina) i Emdogain (EMD, que conté amelogenina i alginat de propilenglicol), l'EMD va mostrar el millor tancament de la ferida, sense efecte sobre el creixement de P. gingivalis però amb una activitat de gingipain disminuïda.

D'altra banda, el Biogel Syntoss va reduir la viabilitat i l'activitat de gingipain de P. gingivalis, però manca de capacitat de cicatrització de ferides. En el GTE 3D, el Biogel Syntoss i l'EMD varen mostrar una bona biocompatibilitat. Entre tots els gels provats, les formulacions amb CHX, asiticòsid, enoxolona, clorur de cetilpiridini, pròpoli i eugenol varen mostrar un elevat efecte antibacterià, però també una elevada citotoxicitat a les cèl·lules eucariotes. L'EMD va ser el que va presentar la millor biocompatibilitat i capacitat de curació de ferides en les condicions provades.

Referència de l'article
Munar-Bestard M, Llopis-Grimalt MA, Ramis JM, Monjo M. Comparative In Vitro Evaluation of Commercial Periodontal Gels on Antibacterial, Biocompatibility and Wound Healing Ability. Pharmaceutics. 18 setembre 2021; 13(9):1502. doi: 10.3390/pharmaceutics13091502. PubMed PMID: 34575578.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: dave / Mouth / CC-by-sa-2.0]