Categoria: Estudis i projectes

Implementació d'un model d'atenció integral per a pacients amb MPOC amb aguditzacions freqüents

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han publicat un estudi prospectiu controlat sobre la implementació d'un model d'atenció integral per a pacients amb MPOC amb aguditzacions freqüents. També hi ha participat l'Alexandria University.

Borja G Cosío, Javier Verdú, Federico Fiorentino, Lluïsa Ramon, Nuria Toledo-Pons i Ernest Sala pneumòlegs de l'Hospital Universitari Son Espases i investigadors de l'IdISBaJose Luis Valera, Rocío Martínez, Susana Romero, professionals d'infermeria del servei de pneumologia de l'Hospital Universitari Son Espases i investigadores de l'IdISBa, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Implementación de un modelo de atención integral para pacientes con EPOC con agudizaciones frecuentes: un estudio prospectivo controlado" a la revista Archivos de Bronconeumología.

La MPOC amb aguditzacions freqüents (MPOC-AF), que s'associa a ingressos hospitalaris recurrents, presenta altes taxes de morbiditat i mortalitat i un important ús dels recursos sanitaris. Aquests pacients haurien de ser tractats en models d'atenció integral (MAI) personalitzada. Per aquest motiu, l'objectiu va ser avaluar l'efectivitat a llarg termini d'un MAI per a MPOC-AF valorant les visites a urgències, els ingressos hospitalaris, els dies d'hospitalització, la mortalitat i la millora de l'estat de la salut.

Es va realitzar un estudi prospectiu controlat que va analitzar una cohort de pacients amb MPOC-AF inclosos en un MAI i en seguiment durant un màxim de set anys en comparació amb una cohort paral·lela que va rebre atenció estàndard. Tots els pacients tenien diagnòstic confirmat de MPOC i antecedents de ≥2 ingressos hospitalaris per aguditzacions durant l'any anterior a la seva inclusió a l'estudi. Es varen analitzar els canvis en la puntuació del CAT© i en l'escala de dispnea del MRC, en els ingressos hospitalaris, les visites a urgències, els dies d'hospitalització i la mortalitat.

Un MAI per a pacients amb MPOC-AF redueix eficaçment els ingressos hospitalaris i a urgències, i millora l'estat de salut, però no la mortalitat.

Referència de l'article
Cosío BG, Shafiek H, Verdú J, Fiorentino F, Valera JL, Martínez R, et al. Implementación de un modelo de atención integral para pacientes con EPOC con agudizaciones frecuentes: un estudio prospectivo controlado. Arch Bronconeumol. 2021;57(9):577–83. doi: 10.1016/j.arbres.2021.01.025. PubMed PMID: 34674813.

Enllaços Bibliosalut 

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Govern de les Illes Balears]