Categoria: Estudis i projectes

El Receptor d'estrògens beta (ERβ) manté la xarxa mitocondrial regulant la invasivitat en una condició d'inflamació relacionada amb l'obesitat en el càncer de mama

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) amb membres del IUNICS i investigadors de l'Hospital Universitari Son Espases han publicat un article com el receptor d'estrògens beta (ERβ) manté la xarxa mitocondrial regulant la invasivitat en una condició d'inflamació relacionada amb l'obesitat en el càncer de mama.

Toni Martinez-Bernabe, Jorge Sastre-Serra, Jordi Oliver, Daniel Gabriel Pons i Pilar Roca, han publicat un article amb el títol "Estrogen Receptor Beta (ERβ) Maintains Mitochondrial Network Regulating Invasiveness in an Obesity-Related Inflammation Condition in Breast Cancer" a la revista Antioxidants.

12431L'obesitat, una situació fisiològica on diferents citoquines proinflamatòries i hormones són secretades, és un factor de risc major per al càncer de mama. La funcionalitat mitocondrial exhibeix un paper rellevant en la potencial tumorigènesi d'una cèl·lula cancerosa.

En aquest estudi, s'ha examinat la influència d'un tractament d'inflamació relacionada amb l'obesitat amb 17β-estradiol, leptina, IL-6, i TNFα (ELIT), el qual vol simular les condicions hormonals d'una dona amb obesitat postmenopàusica i veure els seus efectes en la funcionalitat mitocondrial i la invasivitat de les línies cel·lulars de càncer de mama MCF7 i T47D, les quals mostren una ràtio diferent en ambdues isoformes del receptor d'estrogen, ERα i ERβ.

Els resultats varen mostrar una disminució de la funcionalitat mitocondrial, amb un augment d'estrès, invasivitat i motilitat, en la línia cel·lular MCF7 (ràtio alt d'ERα/ERβ) comparat amb un estat mantingut en la línia cel·lular T47D (ràtio baixa ERα/ERβ) després d'un tractament amb ELIT. A més, biòpsies de càncer de mama varen ser analitzades, mostrant que els tumors de mama de pacients amb obesitat presenten una alta correlació positiva entre el receptor IL-6 i ERβ i té un augment de l'expressió de citoquines, enzims antioxidants i biogènesis mitocondrials, així com gens de la dinàmica mitocondrial. En conjunt, els autors remarquen la necessitat de donar especial importància a l'ERβ en la patologia de pacients amb càncer de mama amb obesitat, acostant-se a una medicina més personalitzada.

Referència de l'article
Martinez-Bernabe T, Sastre-Serra J, Ciobu N, Oliver J, Pons DG, Roca P. Estrogen Receptor Beta (ERβ) Maintains Mitochondrial Network Regulating Invasiveness in an Obesity-Related Inflammation Condition in Breast Cancer. Antioxidants. 2021;10(9):1371. doi: 10.3390/antiox10091371. PubMed PMID: 34573003.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Parella passejant / CC BY-NC-SA 4.0]