Categoria: Estudis i projectes

Supervivència de càncer de pròstata per risc i altres factors pronòstics a Mallorca

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i el Registre de Càncer de Mallorca de la Direcció General de Salut Pública de la Conselleria de Salut del Govern de les Illes Balears, junt amb la Universitat de les Illes Balears, l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus i l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) han publicat un estudi sobre els supervivents de càncer de pròstata per risc i altres factors pronòstics a Mallorca.

Juan José Montaño, investigador de l'IdISBa i professor de la Universitat de les Illes Balears; Antoni Barceló, farmacèutic; Paula Franch i Maria Ramos, investigadores de l'IdISBa i metgesses de la Direcció General de Salut Pública de la Conselleria de Salut, han publicat l'article amb el títol "Prostate Cancer Survival by Risk and Other Prognostic Factors in Mallorca, Spain" a la revista International Journal of Environmental Research and Public Health.

Els estudis sobre la supervivència de pacients amb càncer de pròstata per estadi o risc són escassos. Els objectius d'aquest estudi eren:

  1. Determinar la causa específica de la supervivència per risc en càncer de pròstata a Mallorca diagnosticats en el període 2006-2011.
  2. Identificar els factors que expliquen i prediuen la probabilitat de supervivència i el risc de mort d'aquest tipus de càncer.
  3. Determinar la distribució del càncer de pròstata per risc en els pacients a Mallorca diagnosticats en el període 2006-2011.

Es varen identificar els casos de diagnosticats entre 2006 i 2011 a través del Registre de Càncer de Mallorca. Es varen recollir l'edat; la data i mètode de diagnòstic; data de seguiment i mort T, N, M i estadi d'acord amb la 7a. Edició TNM; la puntuació Gleason; el prostate-specific antigen (PSA); la histologia d'acord amb la 3a edició de l'International Classification of Diseases for Oncology (ICD-O), comorbiditats i tractaments.

Es va calcular el risc en quatre categories: baix, mig, alt i molt alt. La darrera data de seguiment va ser 31 de desembre de 2014.

Els casos amb histologia diferent a l'adenocarcinoma, amb risc alt (i especialment molt alt), així com amb tractaments sistèmics, mixtos i d'observació/sense especificar van tenir pitjor pronòstic.

Referència de l'article
Montaño JJ, Barceló A, Franch P, Galceran J, Ameijide A, Pons J, et al. Prostate cancer survival by risk and other prognostic factors in mallorca, spain. Int J Environ Res Public Health. 2021;18(21). doi: 10.3390/ijerph182111156. PubMed PMID: 34769675.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Homes asseguts / CC BY-NC-SA 4.0]