Categoria: Estudis i projectes

Ús d'una aplicació mòbil per a deixar de fumar en pacients ingressats

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) ha participat junt amb la Universitat de les Illes Balears amb un assaig clínic sobre l'ús d'una aplicació mòbil per deixar de fumar e en pacients ingressats. Aquest assaig clínic és part d'un projecte d'investigació que es va desenvolupar gràcies a un conveni de col·laboració entre la Universitat de les Illes Balears, l'Hospital Universitari Son Llàtzer i la Fundació BIT.

Patricia García-Pazo i Joana Fornés-Vives, investigadores de l'IdISBa i de la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de les Illes Balears; i Albert Sesé-Abad i Jordi Llabrés, investigadors de l'IdISBa i de la Facultat de Psicologia de la Universitat de les Illes Balears, han publicat l'article amb el títol "NoFumo+: A Clinical Trial of an mHealth for Smoking Cessation with Hospitalized Patients" a la revista International Journal of Environmental Research and Public Health.

actividadesLes aplicacions mòbils (apps) milloren l'accessibilitat als tractaments per deixar de fumar. Aquest estudi avalua l'eficàcia de NoFumo+ per deixar de fumar o reduir el consum de cigarrets enfront de la informació habitual per deixar de fumar. Aquesta app es va desenvolupar a la Fundació BIT (Fundació Balear d'Innovació i Tecnologia).

Es va dur a terme un assaig clínic amb 99 fumadors hospitalitzats a l'Hospital Universitari Son Llàtzer i controlats des del Servei de Pneumologia, 54 pseudo-aleatòriament assignats al tractament de l'app i 45 al tractament convencional. Els dos grups tenien unes característiques de base per assegurar la comparibilitat.

Es va avaluar l'abstinència al posttractament (dos mesos) i al cap de sis mesos de seguiment. Els resultats obtinguts indica que els participants que reberen el tractament usual són 5,40 vegades més probable que continuïn el tractament que els que varen seguir el tractament de l'app. Els participants que no varen tenir èxit en deixar de fumar amb l'app varen disminuir el consum acostumat. Els usuaris que varen completar amb èxit el tractament amb NoFumo+, varen accedir a tots els continguts i varen utilitzar el xat, però sense demanar suport professional. No hi ha evidència empírica per atribuir l'èxit per qualsevol element específic de l'app.

NoFumo+ aconsegueix millor els nivells de l'abstinència que els tractaments basats en tractaments convencionals i l'objectiu de la generalització del seu ús en la població fumadora no hospitalitzada podria aconseguir-se en el futur.

Referència de l'article
García-Pazo P, Sesé A, Llabrés J, Fornés-Vives J. Nofumo+: A clinical trial of an mhealth for smoking cessation with hospitalized patients. Int J Environ Res Public Health. 2021;18(19). doi: 10.3390/ijerph181910476. PubMed PMID: 34674813.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

App NoFumo+ a App Store | App NoFumo+ a Google Play

[Font: Bibliosalut]

[Foto: PxHere / Hombre fumando / / CC0 1.0]