Categoria: Estudis i projectes

Propietats psicomètriques de l'escala SOC-13 en pacients amb factors de risc cardiovasculars

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup d'Investigació d'Evidència, estils de vida i Salut (EVES) de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i de la Universitat de les Illes Balears han publicat una anàlisi de les propietats psicomètriques de l'escala Sense of Coherence (SOC-13) en pacients amb factors de risc cardiovasculars. També hi han participat la Universidad Loyola Andalucía, la Universidad de Huelva i la Universidad de Sevilla.

Aina Riera-Sampol, Pedro Tauler, Miquel Bennasar-Veny i Antoni Aguilo, investigadors del grup EVES, han publicat l'article amb el títol "Analysis of the psychometric properties of the Sense of Coherence scale (SOC-13) in patients with cardiovascular risk factors: a study of the method effects associated with negatively worded items" a la revista Health and Quality of Life Outcomes.

Els objectius d'aquest estudi eren analitzar les propietats psicomètriques de l'escala Sense of Coherence (SOC-13), determinar el paper de l'efecte del mètode en el rendiment de l'instrument i identificar la relació amb la percepció de la salut, qualitat de vida i qualitat del son en pacients en risc cardiovascular.

La mostra final consistia en 293 pacients amb risc cardiovascular, amb una mitjana d'edat de 61,9 anys, el 49,8% eren dones. Es varen realitzar el SOC-13, el Patient Health Questionnaire (PHQ-9) i el Medical Outcomes Study-Sleep Scale (MOS-Sleep). A més, es va avaluar com els participants autopercebien la salut i la qualitat de vida.

El SOC-13 és una eina adequada per pacients amb risc cardiovascular a Espanya i també és un indicador de percepció de la salut, qualitat de vida i autopercepció de la qualitat del son. El control de l'efecte del mètode millora l'ajustament de l'estructura de l'instrument. Com a futura direcció, es recomana dur a terme nous estudis en aquesta o altres mostres i utilitzant diferents versions del SOC.

Referència de l'article
Domínguez-Salas S, Andrés-Villas M, Riera-Sampol A, Tauler P, Bennasar-Veny M, Aguilo A, et al. Analysis of the psychometric properties of the Sense of Coherence scale (SOC-13) in patients with cardiovascular risk factors: a study of the method effects associated with negatively worded items. Health Qual Life Outcomes. 2022;20(1):8. doi: 10.1186/s12955-021-01914-6. PubMed PMID: 35012547.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / dona gran / CC BY-NC-SA 4.0]