Categoria: Estudis i projectes

Prevalença de fenotips simptomàtics d'artrosi axial a Espanya i variables sociodemogràfiques, antropomòrfiques i d'estil de vida

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat de Reumatologia de l'Hospital Universitari Son Llàtzer ha participat en la publicació d'un estudi sobre la prevalença de fenotips simptomàtics d'artrosi axial a Espanya i variables sociodemogràfiques, antropomòrfiques i d'estil de vida associades.

Antonio Juan Mas, reumatòleg de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Prevalence of symptomatic axial osteoarthritis phenotypes in Spain and associated socio-demographic, anthropometric, and lifestyle variables" a la revista Rheumatology International.

12666L'osteoartritis axial (OA) és una causa comuna de dolor d'esquena i de coll, però, pocs estudis estudien aquesta prevalença. L'objectiu era estimar la prevalença i característiques de l'OA axial simptomàtica a Espanya.

L'EPISER2016 és un estudi multicèntric transversal basat en població de gent de quaranta anys o més. Els subjectes es varen seleccionar aleatòriament utilitzant una mostra multietapa estratificada. Els participants varen ser contactats per telèfon per completar uns qüestionaris sobre cribratge de malaltia reumàtica. Es varen analitzar dos fenotipus, els pacients amb OA no exclusivament axial (NEA-OA) i exclusivament axial (EA-OA).

Aquest és el primer estudi sobre la prevalença dels fenotipus OA axial a Europa descrivint les variables sociodemogràfiques, antropomètrica i estil de vida associades.

 

Referència de l'article
Silva-Díaz M, Blanco FJ, Quevedo Vila V, Seoane-Mato D, Pérez-Ruiz F, Juan-Mas A, et al. Prevalence of symptomatic axial osteoarthritis phenotypes in Spain and associated socio-demographic, anthropometric, and lifestyle variables. Rheumatol Int. Nov 2021. doi: 10.1007/s00296-021-05038-4. PubMed PMID: 34755205.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Aidan Jones / sore neck? / CC BY­ND 2.0 / Antoni Juan Mas]