Categoria: Estudis i projectes

Cirurgies concominants assistides per robot de les malignitats del tracte urinari superior

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei d'Urologia de l'Hospital Universitari Son Espases ha participat en una revisió comprehensiva de la literatura sobre les cirurgies concominants assistides per robot de les malignitats del tracte urinari superior. També hi han participat l'Umberto I Hospital "Ospedali Riuniti", l'IRCCS Azienda Ospedaliero-Universitaria di Bologna, la University of Modena and Reggio Emilia, l'Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis, l'ORSI Academy, l'IRCCS Ospedale San Raffaele, la  University Hospital Hamburg-Eppendorf, l'Hospital Santa Catarina de Blumenau, la University College London, The Chinese University of Hong Kong.

Maria Peraire Lores, uròloga de l'Hospital Universitari Son Espases, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Concomitant robot-assisted laparoscopic surgeries for upper and lower urinary tract malignancies: a comprehensive literature review" a la revista Journal of Robotic Surgery.

A escala mundial, s'ha observat una expansió de la cirurgia laparoscòpica assistida per robot (CLAR) i gràcies a l'adopció global de les tecnologies d'imatge d'alta resolució, hi ha un augment de la incidència de diagnòstic de nous càncers de pròstata, renals i de bufeta, s'ha informat dels diagnòstics de segon càncer urològic primari concurrent augmenten un 1,5%. Diferents autors han informat de les seves troballes relacionades amb tractament robòtic de les neoplàsies multiviscerals sincròniques en la literatura científica. L'objectiu d'aquest estudi és revisar exhaustivament tots els articles que descriuen CLAR superior i inferior concurrents utilitzant un esquema de port robòtic singular dins de la mateixa intervenció per a malignitats renals i càncers prostàtics o vesicals concomitants.

Pel que es sap i per la intensa cerca bibliogràfica, aquest és el primer estudi que avalua i informa exhaustivament de totes les cirurgies combinades del tracte urinari superior i inferior publicades fins ara. En pacients acuradament seleccionats, gràcies a l'avaluació preoperatòria multidisciplinària i a la planificació quirúrgica, un enfocament robòtic combinat pot reduir la morbiditat, les complicacions, els ingressos hospitalaris i la durada total de l'hospitalització.

Referència de l'article
Scarcella S, Castellani D, Piazza P, Giulioni C, Sarchi L, Amato M, et al. Concomitant robot-assisted laparoscopic surgeries for upper and lower urinary tract malignancies: a comprehensive literature review. J Robot Surg. Nov 2021. doi: 10.1007/s11701-021-01317-1. PubMed PMID: 34748165.

Enllaços Bibliosalut

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Mateu Orfila. Servei de Cirurgia]