Categoria: Estudis i projectes

Activador del receptor d'eritropoetina continu mensual enfront d'epoetina-beta setmanal, hemoglobinització similar però amb grau d'anisocitosis diferent en pacients en hemodiàlisi

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els Serveis de Nefrologia i Farmàcia de l'Hospital Universitari Son Espases han publicat, junt amb l'Hospital Virgen Macarena, un assaig aleatori controlat sobre l'activador del receptor d'eritropoetina continu mensual enfront d'epoetina-beta setmanal, hemoglobinització similar però amb grau d'anisocitosis diferent en pacients en hemodiàlis.

Miguel G Uriol-Rivera, Aina Obrador-Mulet, Sonia Jiménez-Mendoza i Antonio Corral-Baez, nefròlegs de l'Hospital Universitari Son Espases; i Leonor Periáñez-Parraga i Angel García-Álvarez, farmacèutics de l'Hospital Universitari Son Espases, han publicat l'article amb el títol "Monthly Continuous Erythropoietin Receptor Activator Versus Weekly Epoetin-Beta, Similar Hemoglobinization but Different Anisocytosis Degree in Hemodialysis Patients: A Randomized Controlled Trial" a la revista Journal of Hematology.

La utilització de l'activador del receptor d'eritropoetina continu mensual (CERA) manté l'hemoglobina estable (Hb) després de la conversió de l'epoetina-β (EB) setmanal; però, no s'ha avaluat com les propietats farmacològiques afecten la mida dels glòbuls vermells (GV) determinada per l'ample de distribució dels GV (AGV). Es volia avaluar les diferències potencials en el metabolisme del ferro, el plasma de l'eritropoetina (EPO), hepcidin i nivells de l'α-Klotho soluble com a factor d'hematopoesi emergent.

L'ús de CERA mensualment va mantenir les concentracions d'Hb; no obstant això, va mostrar un efecte significatiu sobre l'AGV, probablement a causa del seu impacte en els nivells d'EPO i hepcidina. La α-Klotho va disminuir significativament en tots dos grups i els seus canvis es van correlacionar amb els canvis en el metabolisme del ferro. La possibilitat que l'evolució de l'AGV s'associï als esdeveniments adversos greus és una hipòtesi factible que ha de confirmar-se en estudis de gran envergadura.

Referència de l'article
Uriol-Rivera MG, Obrador-Mulet A, Jimenez-Mendoza S, Corral-Baez A, Perianez-Parraga L, Garcia-Alvarez A, et al. Monthly Continuous Erythropoietin Receptor Activator Versus Weekly Epoetin-Beta, Similar Hemoglobinization but Different Anisocytosis Degree in Hemodialysis Patients: A Randomized Controlled Trial. J Hematol. 2021;10(6):255–65. doi: 10.14740/jh862. PubMed PMID: 35059087.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Llàtzer]