Categoria: Estudis i projectes

Ànalisi d'un model de comunicació estructurada durant els canvis de torn i sessions interdisciplinàries

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Professionals d'Infermeria de la Unitat de Cures Intensives de l'Hospital Universitari Son Espases i del Grup d’Investigació en Cures, cronicitat i evidències en salut (CurES-IdISBa) han publicat un article on s'analitza un model de comunicació estructurada durant els canvis de torn i sessions interdisciplinàries.

Xisca Verd Aulí, infermera de la Unitat de Cures Intensives de l'Hospital Universitari Son Espases; i  Mònica Maqueda Palau, infermera investigadora del Grup CurES-IdISBa, han publicat l'article amb el títol "Análisis de un modelo de comunicación estructurada durante los cambios de turno y sesiones interdisciplinarias" a la revista Evidentia.

L'objectiu principal és analitzar i explorar l'impacte de l'eina SBAR durant els canvis de torn i sessions interdisciplinàries. Es va realitzar un estudi d'intervenció mixta en tres fases:

  1. Creació de grup focal per adaptar l'eina al context local.
  2. Informació i formació.
  3. Implementació del seu ús.

La recollida de dades es va realitzar a través d'un qüestionari ad hoc amb 10 preguntes tancades i una entrevisa grupal. Es va realitzar una anàlisi descriptiva quantitativa i una anàlisi qualitativa de les dades de l'entrevista grupal.

Els participants varen percebre que l'ús de l'eina va augmentar la confiança i seguretat a l'hora de comunicar-se, va disminuir la percepció jeràrquica preestablerta en les sessions conjuntes i va millorar l'escolta grupal.

La implantació de l'eina SBAR ha millorat el traspàs d'informació en els canvis de torn i la participació en les sessions clíniques interdisciplinàries.

Referència de l'article
Verd Aulí X, Maqueda-Palau M. Análisis de un modelo de comunicación estructurada durante los cambios de turno y sesiones interdisciplinarias. Evidentia. 2022;19.
 
 

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Banc d'Imatges Infermeres. Ariadna Creus i Àngel García / L'Equip d'Atenció Residencial (EARS) en una sessió formativa interna / CC BY-NC-SA 2.0]