Categoria: Estudis i projectes

Els subtipus motors del Parkinson canvien amb la progressió de la malaltia

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Neurologia de l'Hospital Universitari Son Espases ha participat en la publicació dels resultats de la cohort COPPADIS, amb un seguiment de 2 anys, sobre els canvis en la progressió del Parkinson.

Inés Legarda, neuròloga de l'Hospital Universitari Son Espases, ha participat en la publicació de l'article amb el títol: "Parkinson's Disease Motor Subtypes Change with the Progression of the Disease: Results from the COPPADIS Cohort at 2-Year Follow-Up" a la revista Journal of Parkinson's Disease.

El fenotip motor pot associar-se a un pronòstic diferent en la malaltia de Parkinson, però no és fix i pot canviar amb el temps.

L'objectiu va ser analitzar com canvia el fenotip motor al llarg del temps i identificar els factors associats als canvis en pacients amb Parkinson d'una cohort multicèntrica espanyola de pacients amb Parkinson.

En aquest estudi es varen incloure pacients amb Parkinson reclutats entre gener de 2016 i novembre de 2017 i avaluats per segon cop en un seguiment de 2 anys, de 35 centres d'Espanya de la cohort COPPADIS.

El fenotip motor va calcular-se en les dues visites basant-se en la classificació de Jankovic en tremolor dominant, indeterminat o inestabilitat postural i dificultat per caminar. Varen recollir-se dades sociodemogràfiques i clíniques, incloent-hi biomarcadors sèrics.

Es va concloure que el fenotip motor en la malaltia de Parkinson pot canviar amb el temps. Amb la progressió de la malaltia, el percentatge de casos amb fenotip motor no trèmic augmenta. Els pacients amb Parkinson que varen canviar de tremolor dominant a inestabilitat postural i dificultat per a caminar augmentaren significativament la càrrega de símptomes no motors.

Referència de l'article
Santos García D, Canfield H, de Deus Fonticoba T, Cores Bartolomé C, Naya Ríos L, García Roca L, et al. Parkinson’s Disease Motor Subtypes Change with the Progression of the Disease: Results from the COPPADIS Cohort at 2-Year Follow-Up. J Parkinsons Dis. 21 desembre 2021;1-21. doi: 10.3233/JPD-213004. PubMed PMID: 34957949.

Enllaços Bibliosalut 

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: CS Arquitecte Bennàssar]