Categoria: Estudis i projectes

Disseny del perfil d’alliberació de vesícules extracel·lulars, i del seu efecte, mitjançant l’estratègia de funcionalització de superficies de titani

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Investigadors de l'Institut Universitari d'Investigació en Ciències de la Salut (IUNICS) de la UIB, de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i de la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears (FBSTIB) han participat en la publicació d'un estudi sobre la funcionalització de materials metàl·lics amb vesícules extracel·lulars.

Miquel Antich-RossellóMaria Antònia Forteza-GenestraMarta Monjo i Joana Maria Ramis, investigadors del IUNICS i de l'IdISBa, juntament amb Javier Calvo i Antoni Gayà, del IUNICS, de l'IdISBa i de la FBSTIB, han participat en la publicació de l'article amb el títol: "Customizing the extracellular vesicles release and effect by strategizing surface functionalization of titanium" a la revista Scientific Reports.

La funcionalització de superfícies d’implants metàl·lics amb vesícules extracel·lulars (VE) és una aproximació terapèutica que ens pot ajudar a millorar l’efecte regenerador dels implants modificats. Entre les diferents estratègies de funcionalització, en aquest estudi hem comparat el mètode per deposició de gota sobre superfícies de titani mecanitzades i sobre superfícies nanoestructurades d’òxid de titani, i el mètode d'atrapament polimèric amb polidopamina.

13143

Les VE són una població heterogènia de nanovesícules alliberades per les cèl·lules que s'estan investigant intensament per al seu ús en terapèutica. S'han seleccionat les VE derivades de les plaquetes per al recobriment de la superfície del Ti a causa de les seves propietats osteoinductores prèviament demostrades.

Els resultats de l’estudi mostren que cada estratègia de funcionalització utilitzada dóna lloc a diferències en lael tamany de les poblacions de VE adherides i alliberades dels implants metàl·lics, la cual cosa comporta variacions en la seva capacitat osteogènica, mesurada a través de l'activitat de la fosfatasa alcalina i la deposició de calci.

En conclusió, l'estratègia de funcionalització emprada té un efecte important en la funcionalitat de l'implant resultant, probablement causat per la naturalesa heterogènia de les VE. Així doncs, l'enfocament metodològic de la funcionalització de l'implant metàl·lic s’ha d’elegir amb cura quan es treballa amb VE per obtenir l'aplicació terapèutica desitjada.

Referència de l'article
Antich-Rosselló M, Forteza-Genestra MA, Calvo J, Gayà A, Monjo M, Ramis JM. Customizing the extracellular vesicles release and effect by strategizing surface functionalization of titanium. Sci Rep. 2022 May 5;12(1):7399. doi: 10.1038/s41598-022-11475-3. PubMed PMID: 35513419.

Enllaços Bibliosalut Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Universitat Pompeu Fabra / Laboratori Edifici Doctor Aiguader / CC BY-NC-ND 2.0]