Categoria: Estudis i projectes

Detecció no sospitada de cantinones i piperacines en pacients consumidors de drogues atesos a urgències

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei d'Anàlisis Clíniques de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, el Grup d'Investigació en Toxicologia Clínica de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), la Unitat de Toxicologia Clínica del Servei d'Anàlisis Clíniques de l'Hospital Universitario Son Espases, el Servei d'Urgències de l'Hospital Universitario Son Espases i el Servei d'Anàlisis Clíniques de l'Hospital Can Misses han publicat, junt amb la Universitat de les Illes Balears y la Universidad de Santiago de Compostela, un article sobre la detecció no sospitada de cantinones i piperacines en pacients consumidors de drogues atesos a urgències.

Isabel Gomila Muñiz, facultativa del Servei d'Anàlisis Clíniques de l'Hospital Universitari Son Llàtzer i investigadora de l'IdISBaJordi Puiguriguer Ferrando, metge d'urgències de l'Hospital Universitario Son EspasesMiguel Ángel Elorza Guerrero i Bernardino Barceló, facultatius del Servei d'Anàlisis Clíniques de l'Hospital Universitario Son Espases i investigadors de l'IdISBa; i Laura Sahuquillo Frías, facultativa del Servei d'Anàlisis Clíniques de l'Hospital Can Misses; han publicat l'article amb el títol "Detección no sospechada de catinonas y piperacinas en pacientes consumidores de metanfetamina y anfetamina atendidos en servicios de urgencias hospitalarios" a la revista Emergencias.

Es volia determinar la incidència de catinones i piperazines, no sospitades i/o declarades en consumidors de metamfetamina (MANF) i amfetamina (ANF) atesos a serveis d'urgències hospitalàries (SUH) i comparar els perfils clínics i toxicològics.

Es va realitzar un estudi retrospectiu de pacients amb intoxicació aguda per drogues recreatives amb MANF i ANF confirmades analíticament atesos a 3 SUH entre març de 2019 i desembre de 2020. Es varen detectar per HPLC-MS/MS les catinones i les piperazines sintètiques.

La detecció de MANF s'hauria de considerar una informació de sospita de consum de catinones sintètiques, i en aquests casos s'hauria de contemplar la detecció de noves substàncies psicoactives d'abús.

Referència de l'article
Gomila Muñiz I, Lendoiro E, de-Castro-Ríos A, Elorza Guerrero MA, Puiguriguer Ferrando J, et al. Detección no sospechada de catinonas y piperacinas en pacientes consumidores de metanfetamina y anfetamina atendidos en servicios de urgencias hospitalarios. Emergencias. 2022.
 
 

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Llàtzer]