Categoria: Estudis i projectes

Dexametasona com a factor de risc en infeccions respiratòries adquirides a l'UCI en COVID-19 severa

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat de Cures Intensives de l'Hospital Universitari Son Llàtzer ha participat en un estudi sobre l'ús de la dexametasona com a factor de risc en infeccions respiratòries adquirides a l'UCI en COVID-19 severa. També hi han participat diferents centres espanyols.

Lorenzo Socias, metge de la Unitat de Cures Intensives de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, ha publicat l'article amb el títol "Dexamethasone as risk-factor for ICU-acquired respiratory tract infections in severe COVID-19" a la revista Journal of Critical Care.

La dexametasona és l'únic fàrmac que ha reduït considerablement la mortalitat en pacients amb COVID-19, especialment en pacients que necessiten oxigen o ventilació mecànica invasiva. Però, hi ha un augment de la preocupació sobre la relació de la dexametasona amb uns nivells impredictibles d'infeccions respiratòries adquirides a l'UCI (IRA-UCI) observades en pacients amb COVID-19 severa.

Aquest era un estudi multicèntric, prospectius de cohort, dut a terme a deu països a Llatinoamèrica i Europa. Es varen incloure pacients majors de divuit anys amb SARS-CoV-2 confirmats que requerien admissió a l'UCI.

Els pacients tractats amb dexametasona per a COVID-19 severa tenen un risc més alt de desenvolupar infeccions respiratòries adquirides a l'UCI després d'ajustar els dies de ventilació mecànica invasiva i la durada de l'estada a l'UCI.

Referència de l'article
Reyes LF, Rodriguez A, Bastidas A, Parra-Tanoux D, Fuentes Y V., García-Gallo E, et al. Dexamethasone as risk-factor for ICU-acquired respiratory tract infections in severe COVID-19. J Crit Care. 2022 Jun 1;69. doi: 10.1016/j.jcrc.2022.154014. PubMed PMID: 35217370.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital General de Mallorca]