Categoria: Estudis i projectes

Factors associats amb l'estat de salut i les exacerbacions en el tractament de manteniment de la MPOC amb inhaladors de pols seca

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat d'Investigació de la Gerència d'Atenció Primària de Mallorca i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han participat en un estudi sobre els factors associats amb l'estat de salut i les exacerbacions en el tractament de manteniment de la MPOC amb inhaladors de pols seca. També hi han participat diferents centres internacionals.

Marina Garcia PardoMiguel Roman-Rodriguez investigadors de la Unitat d'Investigació de la Gerència d'Atenció Primària de Mallorca i de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Factors associated with health status and exacerbations in COPD maintenance therapy with dry powder inhalers" a la revista npj primary care respiratory medicine.

L'estudi volia determinar les associacions de Flux Inspiratori Màxim (PIF en anglès), la tècnica d'inhalació i el compliment terapèutic, amb l'estat de salut i les exacerbacions en participants amb MPOC utilitzant teràpia de manteniment amb inhaladors de pols seca (IPS).

El Flux inspiratori és la força que ha de realitzar el pacient per a inhalar a través del dispositiu de pols seca i de transportar la medicació des de l'interior del dispositiu fins als bronquis. Cada dispositiu necessita una força mínima necessària per vehicular la pos seca. En aquest estudi, els investigadors de camp han mesurat la força inspiratòria dels pacients a més de complimentar diversos qüestionaris de qualitat de vida.

El principal resultat d'aquest estudi conclou que els pacients amb un flux inspiratori insuficient pel seu dispositiu manifesten pitjor qualitat de vida i estat de salut. No es va trobar relació entre el fluix inspiratori insuficient i el compliment terapèutic i tampoc amb les exacerbacions de MPOC.

L'estudi demostra la necessitat de valorar la força inspiratòria del pacient amb MPOC a l'hora de prescriure un inhalador de pols seca.

(Aquest estudi no hauria estat possible sense la col·laboració dels investigadors de camp, professionals d'atenció primària i farmacèutics comunitaris de Mallorca: A. Valero, L. López, C. Amato, F. Palmer, A. Abenza, R. Llull, B. Llompart, F. Moranta, M. Perelló, S. Jimeno, Y. Gómez, P. Ibáñez, N. Mendieta i L. Bueno) a més d'altres investigadors de la Comunitat Autònoma Canària.

Referència de l'article
W. H. Kocks J, Wouters H, Bosnic-Anticevich S, van Cooten J, Correia de Sousa J, Cvetkovski B, et al. Factors associated with health status and exacerbations in COPD maintenance therapy with dry powder inhalers. npj Prim Care Respir Med. 2022 Dec 26;32(1):18. doi: 10.1038/s41533-022-00282-y. PubMed PMID: 35618739.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Marina García Pardo]