Categoria: Estudis i projectes

Una dieta saludable en rates lactants alleuja els efectes perjudicials primerencs de la programació en les cries nascudes de mares obeses

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El grup d'investigació Nutrigenòmica, Biomarcadors i Avaluació de Riscos (NuBE), de l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa), CIBER de Fisiopatologia de l'Obesitat i la Nutrició (CIBEROBN) i la Universitat de les Illes Balears (UIB), han publicat un estudi sobre com l'aplicació d'una dieta saludable en rates lactants alleuja els efectes perjudicials primerencs de la programació en les cries nascudes de mares obeses i la seva relació amb els nivells d'hormones en la llet materna.

Catalina A Pomar, Pedro Castillo, Mariona Palou, Andreu Palou i Catalina Picó, investigadores i investigadors del grup NuBE, han publicat l'article amb el títol "Implementation of a healthy diet to lactating rats attenuates the early detrimental programming effects in the offspring born to obese dams. Putative relationship with milk hormone levels" a la revista The Journal of Nutritional Biochemistry.

La lactància és un període crític del desenvolupament i les alteracions en la composició de la llet degudes a la dieta o a l'estat de la mare poden afectar el creixement de l'infant. L'objectiu és avaluar en rates si la millora de la nutrició materna durant la lactància atenua els efectes metabòlics adversos en etapes primerenques de la vida en les cries nascudes de mares obeses. Es van estudiar tres grups: Les mares control (C), alimentades amb una dieta estàndard (equilibrada); les mares anomenades DO, alimentades amb dieta occidental, rica en greixos i sucres simples, des d'un mes abans de la gestació i durant la gestació i la lactància; i les mares reversió (Rev), alimentades com les mares DO, però que van passar a una dieta estàndard durant la lactància. Es va determinar el contingut de macronutrients i els nivells d'insulina, leptina i adiponectina en la llet. Es van determinar els paràmetres fenotípics i circulants en les mares i les seves cries al llarg de la lactància. Els resultats van mostrar que, al deslletament, les mares DO presentaven un menor pes corporal i majors nivells d'insulina i àcids grassos no esterificats en plasma que les mares C, així com signes d'esteatosis hepàtiques. La llet de les mares DO va mostrar un menor contingut proteic i nivells disminuïts d'insulina, leptina i adiponectina durant tota la lactància o al final d'aquesta. Les mares Rev van conservar l'excés de greix corporal, però la composició de la llet i la majoria dels paràmetres circulants no van ser diferents de les mares C al final de la lactància, i van mostrar majors nivells d'ARNm de leptina en la glàndula mamària que les mares del grup DO. Les cries de les mares DO, però no les de les mares Rev, van mostrar un major pes corporal, adipositat i nivells circulants de leptina i glucosa que els controls al deslletament. En conclusió, la millora de la dieta durant la lactància prevé els efectes adversos en la descendència, observats en etapes primerenques, associats a la ingesta materna d'una dieta obesògena, que poden estar relacionats amb la normalització dels nivells d'hormones de la llet.

Referència de l'article
Pomar CA, Castillo P, Palou M, Palou A, Picó C. Implementation of a healthy diet to lactating rats attenuates the early detrimental programming effects in the offspring born to obese dams. Putative relationship with milk hormone levels. J Nutr Biochem. 2022 May 12;109043. doi: 10.1016/j.jnutbio.2022.109043. PubMed PMID: 35569798.

Enllaços Bibliosalut 

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Rama / Lab mouse / CC BY-SA 2.0]