Categoria: Estudis i projectes

Eina nutrigenètica per al maneig dietari de precissió de la MFGNA que considera els marcadors de resistència a la insulina

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup de Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX), de la Universitat de les Illes Balears, el CIBEROBN i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), ha participat en un estudi sobre una eina nutrigenètica per al maneig dietari de precissió de la malaltia del fetge gras no alcohòlic (MFGNA) que considera els marcadors de resistència a la insulina. També hi han participat diferents centres espanyols.

Josep A Tur, investigador del Grup NUCOX, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "A nutrigenetic tool for precision dietary management of NAFLD deeming insulin resistance markers" a la revista Panminerva Medica.

El desenvolupament de la malaltia del fetge gras no alcohòlic (MFGNA) està connectada amb la resistència a la insulina i ve influenciada per factors ambientals, però també ve marcada per una predisposició genètica. L'objectiu d'aquesta recerca era construir un model predictiu basat en la genètica i la informació de salut hepàtica, considerant els marcadors de resistència a la insulina per a personalitzar el tractament amb la dieta en pacients amb sobrepès/obesos amb MFGNA.

Baix una restricció energètica, tant la dieta de l'American Heart Association (AHA) i per al fetge gras per obesitat (FLiO) indueixen unes millores significatives en la composició corporal, els marcadors de resistència a la insulina, salut hepàtica i dieta i resultats en els estils de vida. La puntuació calculada inclosa en el model de regressió lineal mixta va permetre predir el canvi de FLI ajustat per dieta, edat i sexe. Aquest model va permetre personalitzar la dieta més ajustada per al 72% dels voluntaris. Models similars també varen permetre predir els canvis en els triglicèrids i índex de glucosa i nivells de la proteïna d'unió al retinol 4 (RBP4) en funció de la dieta.

Els models que integren el cribratge genètic i els marcadors de resistència a la insulina poden ser útils per a la personalització dels tractaments de la MFGNA per a la pèrdua de pes.

Referència de l'article
Pérez-Díaz-Del-Campo N, Riezu-Boj JI, Marin-Alejandre BA, Monreal JI, Elorz M, Herrero JI, et al. A nutrigenetic tool for precision dietary management of NAFLD deeming insulin resistance markers. Panminerva Med. 2022 Apr 19; doi: 10.23736/S0031-0808.22.04590-6. PubMed PMID: 35437302.

Enllaços Bibliosalut 

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Verdura / CC BY-NC-SA 4.0]