Categoria: Estudis i projectes

Document de consens per al maneig de l'esquistosomiasi en atenció primària

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Atenció Primària de Mallorca i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) ha participat en la publicació del document de consens per al maneig de l'esquistosomiasi en atenció primària. També hi han participat diferents centres espanyols.

Javier Arranz, metge del CS Escola Graduada i investigador de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Documento de consenso para el manejo de la esquistosomiasis en atención primaria" a la revista Atención Primaria.

L'esquistosomiasi humana és la malaltia parasitària amb major morbimortalitat a escala mundial després de la malària. És endèmica en més de 78 països tropicals i subtropicals, sobretot d'Àfrica Subsahariana, estimant-se que 236 milions de persones estan infectades. Pot causar greus complicacions de salut genitourinàries i hepatoesplèniques, arribant a ocasionar la mort de 300.000 persones cada any. El nombre de casos importats als països occidentals s'ha anat incrementant en els últims anys a causa de l'arribada d'un important nombre de migrants procedents de regions endèmiques i d'un creixent nombre de viatgers que han visitat les mateixes. D'altra banda, recentment s'han comunicat brots de transmissió autòctona a Còrsega (França) i Almeria (Espanya). Per tots aquests aspectes, les autoritats sanitàries europees han recomanat el garbellat serològic de la malaltia en totes les persones migrants procedents de zones endèmiques i que faci menys de 5 anys que viuen a Europa. Atès que atenció primària és habitualment el primer punt de contacte d'aquestes persones amb el sistema sanitari, els metges han de conèixer els principals aspectes de la malaltia, i ser dotats dels mitjans necessaris per al seu diagnòstic i tractament. Aquest document ha estat elaborat per professionals pertanyents a 5 societats científiques d'atenció primària (SEMFyC, SEMG, SEMERGEN), Pediatria (SEIP) i Medicina Tropical i Salut Internacional (SEMTSI), a fi d'establir unes recomanacions clares per al diagnòstic i el maneig de l'esquistosomiasi en atenció primària.

Referència de l'article
Salas-Coronas J, Pérez Pérez A, Roure S, Sánchez Peinador C, Santos Larrégola L, Arranz Izquierdo J, et al. Documento de consenso para el manejo de la esquistosomiasis en atención primaria. Atención Primaria. 2022 Aug;54(8):102408. doi: 10.1016/j.aprim.2022.102408. PubMed PMID: 35753207.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Centers for Disease Control and Prevention's / Schistosomiasis itch / Public Domain]