Categoria: Estudis i projectes

Impacte de l'apnea obstructiva del son en la diabetis mellitus gestacional

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els Serveis de Pneumologia de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Hospital de Manacor, els Serveis d'Anàlisis Clíniques i Pediatria de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han publicat un estudi sobre l'impacte de l'apnea obstructiva del son en la diabetis mellitus gestacional. També hi han participat altres centres espanyols.

Alberto Alonso-Fernández i Mónica de la Peña, pneumòleg i pneumòloga de l'Hospital Universitari Son Espases i investigadors de l'IdISBa; María Cerdá Moncadas, pneumòloga de l'Hospital de ManacorAntonia Barcelói Daniel Morell-Garcia, facultatius d'Anàlisis Clíniques de l'Hospital Universitari Son Espases i investigador i investigador de l'IdISBa; Javier Pierola, investigador de l'IdISBa; i José Antonio Peña Zarza, pediatra i investigador de l'IdISBa, han publicat l'article amb el títol "Impacto de la apnea obstructivadel sueño en la diabetes mellitus gestacional" a la revista Archivos de Bronconeumología.

L'apnea obstructiva del son (AOS) augmenta el risc de diabetis tipus 2 i hiperinsulinèmia. L'embaràs augmenta el risc d'AOS, però, la relació entre l'AOS i la diabetis mellitus gestacional (DMG) no és clara. Els objectius eren:

  • Avaluar la prevalença d'AOS en pacients amb DMG.
  • Avaluar l'associació entre l'AOS.
  • Determinar les relacions entre els paràmetres del son i la resistència a l'insulina (RI).

La diferència de prevalença d'AOS durant el tercer trimestre de l'embaràs no va ser significativa entre les pacients amb DMG, i no es varen trobar associacions entre els factors associats a AOS i DMG. S'identifiquen que la <90% i la durada dels esdeveniments obstructius estaven relacionats positivament amb la RI, mentre que el temps total de son va mostrar una relació inversa amb la RI en les dones embarassades.

Referència de l'article
Alonso-Fernández A, Cerdá Moncadas M, Álvarez Ruiz De Larrinaga A, Sánchez Barón A, Codina Marcet M, Rodríguez Rodríguez P, et al. Impacto de la apnea obstructiva del sueño en la diabetes mellitus gestacional. Arch Bronconeumol. 2022 Mar;58(3):219–27. doi: 10.2147/COPD.S312493. PubMed PMID: 34113088.

Enllaços Bibliosalut

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Sara Farràs]