Categoria: Estudis i projectes

Identificació i desprescripció de medicació potencialment inapropiada en la població gran amb excessiva polifarmacologia a atenció primària

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Atenció Primària de Mallorca, l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), han publicat l'estudi LESS-PHARMA sobre la identificació i deprescripció de medicació potencialment inapropiats en la població gran amb excessiva polifarmacologia a atenció primària. També hi han participat el Norwegian Institute of Public Health, la semFYC i l'Hospital Universitari Miguel Servet.

Xisco Reus, Maria Lluisa Sastre, Belén Sánchez i Cristina García-Serra, metge i metgesses de medicina familiar i comunitària del CS Son Serra- La Vileta;  Alfonso Leiva, investigador del Gabinet tècnic d'Atenció Primària de Mallorca i de l'IdISBa; i Caterina Vicens, metgessa de medicina familiar i comunitària del CS Son Serra- La Vileta i investigadora de l'IdISBa, han publicat l'article amb el títol "LESS-PHARMA Study: Identifying and Deprescribing Potentially Inappropriate Medication in the Elderly Population with Excessive Polypharmacy in Primary Care" a la revista International Journal of Environmental Research and Public Health.

La medicació potencialment inapropiada (MPI) augmenta les reaccions adverses als medicaments i la mortalitat, especialment en els pacients excessivament polimedicats. Els metges de capçalera solen ser els encarregats d'aquest procés. S'han creat algunes eines per recolzar-los en aquesta qüestió. Aquest estudi tenia com a objectiu mesurar la quantitat de medicació potencialment inapropiada entre els pacients excessivament polimedicats utilitzant diverses eines de suport i avaluar la viabilitat d'aquestes eines a atenció primària. També es va mesurar el nivell d'acord amb tots els criteris i l'acceptació per part del metge de capçalera (MC). Es va analitzar si els fàrmacs proposats per a la desprescripció eren finalment retirats després de dotze mesos.

En un període de dotze mesos, es varen retirar 109 fàrmacs, que representaven el 29,6% dels medicaments que els MC estaven d'acord en desprescriure. Els pacients grans excessivament polimedicats acumulaven un gran nombre de MPI. L'ús d'eines de suport a la desprescripció, com els criteris explícits, és factible a atenció primària i aquestes eines són ben acceptades pels MC. Però, la retirada final es va dur a terme a menys de la meitat dels casos.

Referència de l'article
Reus X, Sastre ML, Leiva A, Sánchez B, García-Serra C, Ioakeim-Skoufa I, et al. LESS-PHARMA Study: Identifying and Deprescribing Potentially Inappropriate Medication in the Elderly Population with Excessive Polypharmacy in Primary Care. Int J Environ Res Public Health. 2022 Oct 14;19(20):13241. doi: 10.3390/ijerph192013241. PubMed PMID: 36293832.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Parella esperant / CC BY-NC-SA 4.0]