Categoria: Estudis i projectes

Utilitat dels qüestionaris PHQ-2, PHQ-8 i PHQ-9 per detectar la depressió major a atenció primària

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La  Unitat d'Investigació d'Atenció Primària de Mallorca i l'Institut d'investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) ha participat en la publicació de la validació d'un estudi sobre la utilitat dels qüestionaris PHQ-2, PHQ-8 i PHQ-9 per detectar la depressió major a atenció primària. També hi han participat diferents centres espanyols.

Joan Llobera i Maria Jesús Serrano-Ripoll, investigadors de la Unitat d'Investigació d'Atenció Primària de Mallorca i investigadors de l'Institut d'investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), han participat en la publicació de l'article amb el títol "Utility of PHQ-2, PHQ-8 and PHQ-9 for detecting major depression in primary health care: a validation study in Spain" a la revista Psychological Medicine.

Els professionals d'atenció primària (AP) podrien tenir un paper important en la millora del diagnòstic primerenc dels trastorns depressius. Però, només un 50% dels casos són detectats a AP. L'instrument més utilitzat per a la depressió major és el Patient Health Questionnaire (PHQ), incloent-hi les versions amb dos, vuit i nou ítems. Sorprenentment, no ni hi ha suficient evidència sobre la validació del PHQ en pacients a AP a Espanya ni indicacions sobre com interpretar les puntuacions totals. Aquest estudi pretén recolzar l'ús de les tres versions de PHQ per detectar la depressió major a Espanya, amb bon poder de discriminació. A més, ajuda als professionals a triar la millor versió PHQ segons el context.

Referència de l'article
Gómez-Gómez I, Benítez I, Bellón J, Moreno-Peral P, Oliván-Blázquez B, Clavería A, et al. Utility of PHQ-2, PHQ-8 and PHQ-9 for detecting major depression in primary health care: a validation study in Spain. Psychol Med. 2022 Oct 19;1–11. doi: 10.1017/S0033291722002835. PubMed PMID: 36258639.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]