Categoria: Estudis i projectes

Cribratge de neoplàsia intraepitelial anal en pacients amb infecció per VIH

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els Serveis de Cirurgia Digestiva, Medicina Interna i Anatomia Patològica de l'Hospital Universitari Son Espases; i el Servei de Medicina Interna de l'Hospital Comarcal d'Inca han publicat un article sobre el cribratge de neoplàsia intraepitelial anal en pacients amb infecció per VIH.

Myriam Fernández IsartJuan José Segura SampedroFrancesc Xavier González Argente, cirurgians de l'Hospital Universitari Son Espases; Julia Serra Esteban, metgessa de medicina interna de l'Hospital Comarcal d'Inca; Isabel Amengual Antich, Marco Antonio Martínez Ortega i Ana Forteza Valades, patòlegs de l'Hospital Universitari Son Espases; Melchor Riera Jaume, metge de medicina interna de l'Hospital Universitari Son Espases, han publicat l'article amb el títol "Cribado de neoplasia intraepitelial anal en pacientes con infección por virus de la inmunodeficiencia humana" a la revista Revista Española de Enfermedades Digestivas.

La incidència de càncer anal ha augmentat en els últims anys, per la qual cosa el garbellat i la detecció precoç de la neoplàsia intraepitelial anal (NIA) en pacients de risc són una necessitat.

Es va realitzar un estudi observacional descriptiu de pacients homosexuals (HSH) o dones amb neoplàsia cervical intraepitelial grau III (CIN III), amb infecció per virus de la immunodeficiència humana (VIH), inclosos en un programa de cribratge de detecció de NIA entre març de 2016 i setembre de 2019.

Es van dur a terme 695 citologies anals, 156 amb resultats de lesió de baix grau o lesió d'alt grau (22,4%), i 116 anoscòpies d'alta resolució, el 75,3% dels pacients amb citologia alterada. Es varen obtenir 403 biòpsies, el 84% d'elles patològiques; 197 biòpsies van evidenciar NIA (49%) i 96, NIA II i III (24%); 44 eren condilomes (11%); i el 16%, mucosa normal.

L'alta prevalença de lesions premalignes i la millora de l'estadiatge de les lesions després de tractament recomana aquest protocol.

Referència de l'article
Fernández Isart M, Serra Esteban J, Segura Sampedro JJ, Amengual Antich I, Martínez Ortega MA, Forteza Valades A, et al. Anal intraepithelial neoplasia screening in patients with human immunodeficiency virus infection. Rev Esp Enferm Dig. 2022 Dec;114(12):713–8. doi: 10.17235/reed.2022.8489/2021. PubMed PMID: 35285660.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Govern de les Illes Balears]