Categoria: Estudis i projectes

Presència de microplàstics en el peix pelàgic Seriola dumerili de les Illes Balears i avaluació de biomarcadors d'estrès oxidatiu i detoxificació en fetge

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup de Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX) de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), i membres del CIBEROBN han publicat un estudi sobre la presència de microplàstics en el peix pelàgic Seriola dumerili de les Illes Balears (Mediterrani Occidental) i avaluació de biomarcadors d'estrès oxidatiu i detoxificació en fetge. També hi han participat el Consell Insular d'Eivissa i el Grup D'Accio Local Per Al Desenvolupament Rural D'Eivissa i Formentera (GALEF).

Antònia SolomandoAmanda Cohen-SánchezAntoni Sureda, investigadores del grup NUCOX, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Microplastic presence in the pelagic fish, Seriola dumerili, from Balearic Islands (Western Mediterranean), and assessment of oxidative stress and detoxification biomarkers in liver" a la revista Environmental Research.

Els microplàstics (MP) es caracteritzen per la seva elevada persistència en els ecosistemes marins i, a causa de la seva petita grandària, poden ser ingerits fàcilment per organismes molt diversos. Encara que la presència de MPs en peixos salvatges està ben documentada, encara hi ha poca informació sobre el seu potencial per a induir efectes adversos. Les espècies de peixos pelàgics, a causa de la seva àmplia distribució, es consideren bons bioindicadors per a vigilar la contaminació ambiental dels ecosistemes marins. Aquest estudi va investigar la presència de MPs en el tracte gastrointestinal del peix pelàgic depredador (Seriola dumerili) a les Illes Balears (mar Mediterrània), i la possible relació amb l'estrès oxidatiu a través de l'anàlisi de biomarcadores en teixit hepàtic.

Referència de l'article
Solomando A, Cohen-Sánchez A, Box A, Montero I, Pinya S, Sureda A. Microplastic presence in the pelagic fish, Seriola dumerili, from Balearic Islands (Western Mediterranean), and assessment of oxidative stress and detoxification biomarkers in liver. Environ Res. 2022 Sep;212:113369. doi: 10.1016/j.envres.2022.113369. PubMed PMID: 35508220.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Peix al mercat / CC BY-NC-SA 4.0]