La Biblioteca Virtual de Ciències de la Salut de les Illes Balears (Bibliosalut) ha publicat, junt amb la Universitat Pompeu Fabra, una scoping review sobre la comunicació acadèmica i els cercadors científics.
Elena Pastor Ramon, documentalista de Bibliosalut, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Comunicación académica y buscadores científicos: 'scoping review'" a la revista Index Comunicación.
El desenvolupament científic necessita comunicar la recerca. La comunicació acadèmica ha evolucionat a causa de diferents pressions, però també ha quedat afectada pels sistemes de les bases de dades i altres sistemes d'informació. Aquesta scoping review duu a terme una anàlisi de com percep l'acadèmia la influència de bases de dades com a Web of Science i Scopus, que es basen en les seves pròpies col·leccions de revistes, i altres bases de dades basades en la cerca web de cites com Google Scholar (GS), Dimensions i The Lens. Es va realitzar una cerca bibliogràfica en les bases de dades Lista, WoS i Scopus sobre articles científics que mencionassin la comunicació acadèmica i se centressin en els recursos analitzats. Es va limitar la cerca als anys 2016-2021 i als idiomes espanyol, anglès, català, francès, italià i portuguès. Les bases de dades bibliogràfiques com WoS i Scopus continuen donant una imatge esbiaixada de la influència de les recerques, i altres eines, com GS i Dimensions, són recursos que encara presenten clarobscurs per no permetre la rèplica de les cerques o la descàrrega de les dades, com GS, per exemple. Per això es recomana als investigadors l'ús combinat de diferents sistemes d'informació.
Referència de l'article
Pastor-Ramon E, Rovira C. Comunicación académica y buscadores científicos: ‘scoping review’. Index Comun. 2023 Jan 15;13(01):79–103. doi: 10.33732/ixc/13/01Comun2.Enllaços Bibliosalut |

Mètriques
![]() |
[Font: Bibliosalut]
[Foto: pxfuel / Trabajando / CC0 1.0]