Categoria: Estudis i projectes

Comunicació acadèmica i els cercadors científics

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Biblioteca Virtual de Ciències de la Salut de les Illes Balears (Bibliosalut) ha publicat, junt amb la Universitat Pompeu Fabra, una scoping review sobre la comunicació acadèmica i els cercadors científics.

Elena Pastor Ramon, documentalista de Bibliosalut, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Comunicación académica y buscadores científicos: 'scoping review'" a la revista Index Comunicación.

El desenvolupament científic necessita comunicar la recerca. La comunicació acadèmica ha evolucionat a causa de diferents pressions, però també ha quedat afectada pels sistemes de les bases de dades i altres sistemes d'informació. Aquesta scoping review duu a terme una anàlisi de com percep l'acadèmia la influència de bases de dades com a Web of Science i Scopus, que es basen en les seves pròpies col·leccions de revistes, i altres bases de dades basades en la cerca web de cites com Google Scholar (GS), Dimensions i The Lens. Es va realitzar una cerca bibliogràfica en les bases de dades Lista, WoS i Scopus sobre articles científics que mencionassin la comunicació acadèmica i se centressin en els recursos analitzats. Es va limitar la cerca als anys 2016-2021 i als idiomes espanyol, anglès, català, francès, italià i portuguès. Les bases de dades bibliogràfiques com WoS i Scopus continuen donant una imatge esbiaixada de la influència de les recerques, i altres eines, com GS i Dimensions, són recursos que encara presenten clarobscurs per no permetre la rèplica de les cerques o la descàrrega de les dades, com GS, per exemple. Per això es recomana als investigadors l'ús combinat de diferents sistemes d'informació.

Referència de l'article
Pastor-Ramon E, Rovira C. Comunicación académica y buscadores científicos: ‘scoping review’. Index Comun. 2023 Jan 15;13(01):79–103. doi: 10.33732/ixc/13/01Comun2.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: pxfuel / Trabajando / CC0 1.0]