Categoria: Estudis i projectes

Valor pronòstic de la cinètica de resposta de la paraproteïna sèrica en pacients amb mieloma múltiple acabat de diagnosticar

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Departament d'Hematologia de l'Hospital Universitari Son Llàtzer ha paticipat en un estudi sobre el valor pronòstic de la cinètica de resposta de la paraproteïna sèrica en pacients amb mieloma múltiple acabat de diagnosticar. També hi han participat diferents centres espanyols.

Joan Bargay Lleonart, hematòleg de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Prognostic Value of Serum Paraprotein Response Kinetics in Patients With Newly Diagnosed Multiple Myeloma" a la revista Clinical Lymphoma, Myeloma and Leukemia.

La cinètica de resposta és un marcador pronòstic ben establert en la leucèmia limfoblàstica aguda. La situació no és clara en el mieloma múltiple (MM) malgrat disposar d'un biomarcador per al monitoratge de la resposta (component monoclonal [MC]).

Es va desenvolupar un model matemàtic per avaluar el valor pronòstic de la cinètica de resposta del MC sèric durant 6 cicles d'inducció, en 373 pacients trasplantats de nous diagnosticats de MM tractats en l'assaig clínic GEM2012Menos65. El model va calcular un paràmetre de "resistència" que reflecteix l'estancament de la resposta després d'un descens inicial.

Aquest modelatge semimecànic de la cinètica del component M podria ser de gran valor per identificar als pacients amb el risc de fracàs primerenc del tractament, que podrien beneficiar-se d'estratègies d'intervenció de rescat primerenques.

Referència de l'article
Tamariz-Amador L-E, Rodríguez-Otero P, Jiménez-Ubieto A, Rosiñol L, Oriol A, Ríos R, et al. Prognostic Value of Serum Paraprotein Response Kinetics in Patients With Newly Diagnosed Multiple Myeloma. Clin Lymphoma Myeloma Leuk. 2022 Sep;22(9):e844–52. doi: 10.1016/j.clml.2022.04.024. PubMed PMID: 35688793.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Consultes Hospital Universitari Son Llàtzer / CC BY-NC-SA 4.0]