Categoria: Estudis i projectes

Eficàcia d'un programa adjuvant multimodal no presencial de modificació de l'estil de vida per a pacients amb depressió major resistent al tractament

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Universitat de les Illes Balears i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i Atenció Primària de Mallorca han publicat un assaig aleatori controlat sobre l'eficàcia d'un programa adjuvant multimodal no presencial de modificació de l'estil de vida per a pacients amb depressió major resistent al tractament. També hi han participat la RedIAPP, l'IIS Aragón i el Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

Aurora Garcia, Capilla Navarro, Olga Ibarra, Margalida Gili, Joan Salva, Rocío Gomez-Juanes,  Miquel Roca, Pau Riera-SerraMauro Garcia-Toro investigadores i investigadors de l'IdISBa; Aina M Yáñez, investigadora del Research Group on Global Health and Human Development de l'IdISBa; Miquel Bennasar-Veny, investigador del Research Group on Global Health and Human Development de l'IdISBa i membre del CIBER d’Epidemiologia i Salut Pública; María J Serrano Ripoll, investigadora d'Atenció Primària de Mallorca i l'IdISBa; han publicat l'article amb el títol "Efficacy of an adjuvant non-face-to-face multimodal lifestyle modification program for patients with treatment-resistant major depression: A randomized controlled trial" a la revista Psychiatry Research.

L'alta prevalença de la depressió és parcialment atribuïble per la poca resposta dels pacients als antidepressius de primera línia. Els programes multimodals que promouen un estil de vida saludable són exitosos en el tractament de la depressió quan s'utilitza com a teràpia complementària, però els beneficis a mitjà i llarg termini, no s'ha demostrat en els pacients en depressió resistent al tractament (DRT). L'objectiu principal d'aquest estudi era comparar l'efectivitat d'un programa de modificació de l'estil de vida (PMEV) amb teràpia cognitiva basada en mindfulness (TCBM) i control amb placebo (suggeriments per escrit de canvis d'estil de vida) en pacients espanyols amb DRT.

Referència de l'article
Garcia A, Yáñez AM, Bennasar-Veny M, Navarro C, Salva J, Ibarra O, et al. Efficacy of an adjuvant non-face-to-face multimodal lifestyle modification program for patients with treatment-resistant major depression: A randomized controlled trial. Psychiatry Res. 2023 Jan;319:114975. doi: 10.1016/j.psychres.2022.114975. PubMed PMID: 36442318.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: CS de Vila. Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera]