Categoria: Estudis i projectes

El projecte de recerca IMPaCT de l’IdISBa comença als centres de salut de Sa Pobla i Santa Ponça

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El dilluns, dia 20 de març, va començar el projecte de recerca IMPaCT (Infraestructura de Medicina de Precisió associada a la Ciència i la Tecnologia), un macroestudi en el qual participaran 200.000 persones en tota Espanya, de les quals 8.000 participaran en l'illa de Mallorca.

Balears comptarà amb 2 nodes dels 50 que recolliran dades per al projecte que disposa d'un finançament de 30 milions d'euros procedents de l'Institut de Salut Carlos III i de fons europeus.

L'estudi IMPaCT cerca crear les bases per a implantar la medicina de precisió en el Sistema Nacional de Salut d'aquest país mitjançant una estratègia basada en la ciència i la innovació i consta de tres pilars: Medicina Genòmica, Medicina Preventiva i Ciència de dades.

El projecte reclutarà a persones d'entre 16 i 79 anys i es durà a terme durant els pròxims 20 anys amb l'objectiu d'aconseguir una quantitat massiva de dades per avançar en la medicina de precisió o personalitzada.

A Balears, l'estudi està encapçalat per Joan Llobera, responsable del Grup de Recerca en Atenció Primària i Promoció comunitat autònoma de les Illes Balears (GRAPP-caIB) de l’IdISBa.

IMPaCT ha començat a Mallorca amb els dos primers participants aquest mateix dilluns, un home d'entre 40 i 50 anys en el Centre de Salut de Sa Pobla i una dona en el Centre de Salut de Santa Ponça. Els participants seran cridats a repetir les proves cada cinc anys durant els vint anys de durada de l'estudi.

[Font: IdISBa. 21/03/2023]

[Foto: CSIC]